Kirjoittaja: KapteeniSika (2.4.2024 10:02:26) Yleinen

Otsikko: Wapitista jäi aikoinaan merenrannalta omakotitalo Espoosta.

Sen verran raaski laittaa 50M€ osakepotistaan lihoiksi.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/468911e6-453c-4c69-96d5-3e006f24e21d

Uutuuskirja: Mato Valtosella oli parhaimmillaan 50 miljoonan markan omaisuus – ensin loppuivat rahat, sitten petti terveys
Mato Valtonen paljastaa tuoreessa elämäkerrassaan, miten tapahtui Wapit-yrityksen nousu ja tuho.
Mato Valtonen Wapitin toimistossa helmikuussa 2001. Kauppalehden arkisto
Tekijän kuva
Sami Koski
torstai 7.10.2021 klo 2:01

Jos kaikki olisi mennyt putkeen, Mato Valtonen voisi olla tällä hetkellä Supercellin miljonäärien kaltainen palvottu it-messias.

Mato Valtosen torstaina julkaistavassa Mato Valtonen – Hullunrohkea monitoimielämä (Docendo) -kirjassa paljastetaan, miten Wapit-niminen it-yritys ylsi 2000-luvun taitteessa hurjaan nosteeseen.

Kirjan ovat kirjoittaneet Vesa Kontiainen, Kjell Starck ja Valtonen.

Pääasiassa Wapitia käsittelevä luku on nimetty nousuksi ja tuhoksi.

Wapit perustettiin vuonna 1998 aikana, jolloin sovelluksia ei menty ostamaan App Storeen tai Google Playhin.

Siksi matkapuhelimeen saatavat säätiedot ja Jope Ruonansuun blondivitsit olivat täysin uusi toimintamalli puhelimiin. Operaattorit saivat muutakin laskutettavaa kuin puhelut ja tekstiviestit. Lisäksi käyttäjät saatiin tunnistettua.

Pikkuhiljaa Wapitilla alkoikin mennä lujaa. Vuonna 2000 englantilainen investointipankki Durlacher osti 12 miljoonalla markalla osan yrityksestä.

Sijoituksen myötä Wapitin markkina-arvo arvioitiin liki 200 miljoonaksi markaksi. Muun muassa Time ja Wall Street Journal rankkasivat Wapitin kuumimpien tulevaisuuden yritysten joukkoon.
Mato Valtonen sanoo tuoreessa kirjassa, että vuorot Linnanmäen vuoristaradan jarrumiehenä katkaisivat murehtimisen. Asiakkaiden nauru tarttui myös pahoissa ongelmissa kärvistelleen it-yrityksen perustajaan. PETER JANSSON
Neuvottelija katosi

Valtonen itse oli käytännössä jokaisessa maailman lehdessä kertomassa Wapitista.

Jos yrityksen perustajiin kuulunut mies olisi laittanut rahat lihoiksi, hänen omaisuutensa olisi ollut 50 miljoonan markan arvoinen. Toisaalta tuskin yritykselle olisi käynyt kovinkaan hyvin, jos perustaja olisi ottanut rahat ja juossut.

Tosin yhden asian Valtonen teki. Myi pienen osuuden yrityksestä ja osti perheensä kanssa Espoon Koukkuniemestä omakotitalon. Merenrantatalo oli ollut miehen haaveena jo pitkään.

Ja jos kävisi huonosti, ainakin talo säilyisi.

Hieman ennen Sydneyn kesäolympialaisia tuuli alkoikin kääntyä. Yksi maailman tunnetuimmista mediamoguleista, Rupert Murdoch halusi tunnustella yhteistyön mahdollisuuksia Wapitin kanssa. Miehen News Corporationin pitäisi saada langaton viestintänsä kuntoon.

Mies lähetti poikansa Lachlan Murdochin neuvottelijaksi. Australialaisamerikkalainen liikemies lupasi ylellisiä illallisia ja tapaamisia Sydneyn olympiakisoihin.

Wapit halusi kuitenkin ensin nimen paperiin. Sitten sopi juhlia.

Yhtäkkiä nuorempi Murdoch kuitenkin ”katosi”. Häneen ei saatu enää yhteyttä.
Wapitin mainostaulu Urho Kekkosen kadulla Helsingin Kampissa. JONNA ÖHRNBERG
Yöunet menivät

Myöhemmin myös Valtoselle kumppaneineen selvisi miksi.

It-kupla oli puhkeamassa ja vauhdilla. Mediaseksikkäästä alasta oli tullut ala, jota välteltiin – jos se vain oli mahdollista.

Myös Wapitin rahat olivat loppumassa. Yrityksen stressaava tilanne vaikutti myös Valtosen elämään valvomisella. Mies sai myös mielialalääkereseptin, mutta kuurin hän jätti kesken.

– Kohta istuinkin työterveyslääkärimme vastaanotolla. Hän komensi kolmen kuukauden sairauslomalle, ja sitten tulee luultavasti lisää. Mulla ei ollut pienintäkään mahdollisuutta heittäytyä sivuun, piti pysyä letkun varressa sammuttamassa tulipaloa.

Kuukaudet kuluivat. Firman työntekijät lupasivat olla ilman palkkaa, jos se pelastaisi yrityksen.

Kun rahoitusyritykset kerta toisensa jälkeen kaatuivat, väistämätön tapahtui. Wapit meni konkurssiin kesäkuun alussa 2001.

Valtonen pelkäsi, alkaako tappelu ja syyttely, kun yrityksen toimitusjohtaja Hannu Bergholm tulee kertomaan, että valot on sammutettava.

Ei alkanut. Tuli odottamaton käänne. Bergholmin puheen jälkeen yrityksen työntekijä kertoi arvostansa yritysjohdon taistelua ja suoraselkäisyyttä.

– Sanojensa jälkeen hän ilmoitti Hannun ansaitsevan pienet aplodit ja alkoi rauhallisesti taputtaa käsiään. Sieltä nousi toinen ja kolmaskin taputtamaan, ja kohta kaikki seisoivat ja taputtivat. Jengi seisoi mukana katkeraan loppuun saakka.

Erikoisen konkurssista tekee myös se, että Valtonen itse sai vielä rahaa firmasta konkurssin jälkeen.

– Vuosi sitten pesänhoitaja soitti minulle ja kysyi pankkitilini numeroa. Kysyin, että mitä helvettiä, meinaatko vielä loputkin. Pesänhoitaja sanoi, että ei, vaan oli palauttamassa minulle 1 700 euroa. Konkurssipesä pyöritti bisnestä niin hyvin, että sai kaiken maksettua. Wapitin konkurssia voi sanoa onnelliseksi. Se on harvinaista, Valtonen sanoi myös vuonna 2008 Iltalehden haastattelussa.
Mafioson juttusilla
Mato Valtonen kuvattuna vuonna 2014. KARI PEKONEN

Vaikka kirjassa puhutaan rahasta, joskus on tärkeämpiäkin asioita kuin raha.

Sen sai huomata Markku ”Mato” Valtonen, joka esiteltiin 1990-luvulla yhdessä yrittäjäkaverinsa Pekka Palinin kanssa venäläiselle oligarkille nettiguruna.

Valtonen ja Palin veivät oligarkin Palinin kellariin. Myöhemmin Valtonen ja Palin perustivat yhdessä Wapit-yrityksen.

Venäläinen oligarkki ei ymmärtänyt internetistä mitään – kuten ei moni muukaan tuohon aikaan.

– Vastauksia tuli hakukoneilla kaikkeen kysymäänsä, ja lopulta hän laittoi ultimatum-kysymyksen: ”Pystyykö se löytämään sairaaloita, jotka tekevät peniksen pidennysleikkauksia?” Pekka ei häkeltynyt, vaan laittoi hakumoottorit töihin, ja joidenkin sekuntien päästä screenillä oli pitkä lista operaatiota suorittavista tahoista, kirjassa kirjoitetaan.

Oligarkki päätti: internet olisi saatava Venäjälle.

Kirjan mukaan neuvotteluita käytiin muun muassa Helsingissä, Vuokatissa ja Moskovassa. Vaikka Valtosen ja Palinin siivu projektista olisi ollut pieni, rahaa olisi tullut ”ihan järjettömästi”.

Sitten paljastui kuitenkin jotain, joka sai Valtosen katumapäälle. Hän huomasi asioivansa rikollisen kanssa.

– Erään projektista tietoisen tuttavamme käsiin oli jostain joutunut amerikkalainen lehti, jossa oli artikkeli kaveristamme. Otsikko oli ”Venäjän mafian capo di tutti capi” eli itse päällikkö! Mulla nousi seinä vastaan. En perkele lähde leikkimään tuon porukan kanssa, en, vaikka saisin kaikki maailman rahat.
"Ideat pöllittäviksi”

Mafioso-esimerkin lisäksi kirjassa on muitakin mielenkiintoisia anekdootteja viihteen monitoimimiehen bisneksistä: muun muassa siitä, kuinka ”ideat on tehty pöllittäviksi”.

Valtonen oli mukana kehittämässä Postille Virtuaaliposti-nimistä projektia.

– Siinä olisi jokaiselle suomalaiselle tehty mahdollisuus asioida verkossa ja saada oma sähköpostiosoite.

Valtonen kumppaneineen oli käynyt pitämässä kymmeniä palavereita Postin ylimmälle johdolle ja järjestellyt Cannesiin seminaarimatkoja Postille ja parille muulle yritykselle.

Neuvottelut olivat johtaneet tulokseen – tosin ei ihan sellaiseen, mitä Valtonen toivoi.

– Kaikki näytti hyvältä, kunnes eräänä aamuna luimme Hesarin etusivulta Postin perustamasta verkkosysteemistä, joka oli lähes identtinen meidän ja Digitalin idean kanssa. Oikeastaan ainoana erona oli se, että me emme siinä olleet mukana. Jumalauta, koko projekti kupattiin kylmän rauhallisesti. Olimme käyneet neuvottelut korkeimpien päättäjien kanssa, joten tietokatkoksesta ei voinut ollut kysymys.

Päivitetty 2.4.2024 10:04:41


[ Vastaa viestiin ]