Kirjoittaja: Nysse-Setä (4.12.2023 20:22:40) Yleinen

Otsikko: Taitaa oikeasti olla niitä jolla rahat pankkitilillä

Mikä on ollut merkittävin rahankäyttöpäätöksesi?

”Olen pyrkinyt välttämään isoja taloudellisia päätöksiä elämässäni. Minulla on vähän ongelmallinen suhde rahaan johtuen olettaakseni siitä, että oli aika elämässä, jolloin sitä ei oikein ollut. Käytän rahaa hyvin vähän. En sanoisi, että olen erityisen saita, että yrittäisin saada jonkun muun maksamaan laskujani. Pikemminkin päinvastoin, minua ärsyttää kaikenlainen taloudellinen siipeily elämänasenteena. Mutta en ole hankkinut itselleni sellaisia elämäntapoja, jotka edellyttäisivät runsasta rahankäyttöä, enkä oikein koe kaipuuta sellaiseen. Olen varmaan aika turvallisuushakuinen raha-asioissa enkä halua rakentaa itselleni elämäntapaa, jonka voisin menettää jossain vaiheessa ja jota jäisin kaipaamaan.”

Mitä pidät tuhlauksena?

”Poliitikkona tunnen paljon ihmisiä, joilla on vähintäänkin kohtalaiset tulot ja usein olen ihmetellyt sitä, että hyvätuloiset ihmiset ajautuvat niin usein taloudellisiin vaikeuksiin. Tämä on asia, jota on vaikea mennä ihmiseltä kysymään, mutta se kiinnostaisi itseäni. Oletan, että se liittyy juuri siihen, että kun on rahaa, se alkaa poltella taskuissa ja tulee tarve kasvattaa kulutusta samassa suhteessa kuin tulot kasvavat. Tällöin oikeastaan mikään määrä tuloja ei riitä tai ei ainakaan ehkäise sitä, että ihminen voi joutua vaikeuksiin rahan kanssa. Luulen, että tämä liittyy elämäntapaan, jota itse kutsuisin tuhlailuksi. Vältän rahan käyttämistä aina kun se on mahdollista.”

Millainen sijoittaja olet?

”Siinäkin olen ollut turvallisuushakuinen, en ole harjoittanut osakekauppaa. Ajatus kyllä sinänsä kiinnostaisi, mutta se edellyttäisi jonkin verran paneutumista ja tuntuu, että siihen ei oikein riitä aikaa eikä jaksamista. Minulla on rahaa säästötileillä, joille maksetaan korkoa, mutta eivät ne tietenkään ole mitään suurituottoisia tapoja säilöä rahaa. Ehkä se korko suurin piirtein kompensoi inflaation. Ennen koronaa olin sijoittanut jonkin verran rahastoihin, mutta ne ovat osoittautuneet aika huonoiksi sijoituksiksi ainakin omalla kohdallani.”


[ Vastaa viestiin ]