Kirjoittaja: Nysse-Setä (19.4.2024 9:57:23) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Metsä on vahva osta

Tukit liik­ku­vat Laa­ni­las­sa
Junnikkalan uusi saha valmistui taloudellisesti haastavana aikana, mutta on valmis purkamaan metsäteollisuuden patoutunutta kysyntää.
Markus Leskinen
8
19.04.2024 05:00
Junnikkala Oy

Junnikkalan uusi saha pyörii Oulun Laanilan teollisuusalueella jo hyvällä vauhdilla, ja tahti vain kiihtyy kesää kohden. Uuden sahan avajaisia vietettiin torstaina Oulussa.

Sahan ensimmäinen puu ajettiin läpi jo joulukuussa, jolloin linjaa testattiin. Tammikuussa alkoi sahan ylösajovaihe.

Oulun sahan tehdaspäällikön Antti Kyröläisen mukaan tuotannossa on edelleen häiriötä, mutta prosessia hiotaan jatkuvasti. Sahaa ajetaan kahdessa vuorossa, jonka lisäksi öisin tehdään huoltotöitä.

Katso videolta miten Junnikkalan uusi saha toimii.
Video: Mikko Halvari

Tahti kiihtyy viikko viikolta, ja lopulta sahan läpi voidaan ajaa päivässä noin 3 000 kuutiota tukkeja, joka tarkoittaa noin 60 rekkalastillista.

– Uusi saha on Suomen tehokkain, ja omiin sahoihimme verrattuna yli kaksi kertaa tehokkaampi, Junnikkala kertoo.

Koko sahan tuotantolinja on automatisoitu tukkien lajittelusta aina valmiiden pinojen niputtamiseen. Ainoastaan valmiiden tuotteiden muovihuput laitetaan paikoilleen käsin.
Junnikkalan Oulun sahan tuotantolinja on läpeensä automatisoitu, mutta linjalle tarvitaan myös käyttöhenkilöitä. Junnikkalan Oulun sahan tuotantolinja on läpeensä automatisoitu, mutta linjalle tarvitaan myös käyttöhenkilöitä. Rimoitetut puupinot kuljetetaan kuivaamoon vielä ihmisen ohjauksessa, mutta tämäkin työvaihe automatisoidaan.
Junnikkalan Oulun sahan tuotantolinja on läpeensä automatisoitu, mutta linjalle tarvitaan myös käyttöhenkilöitä.
Junnikkalan Oulun sahan tuotantolinja on läpeensä automatisoitu, mutta linjalle tarvitaan myös käyttöhenkilöitä.
Kuva: Mikko Halvari

Tästä syystä noin 180 metriä minuutissa ajettava linja työllistää tuotannossa reilun 30 henkilöä. Junnikkalan mukaan Oulun saha on myös työpanoksen osalta Suomen tehokkain saha.

Junnikkala Oy:n metsäjohtajan Jussi Joensuun mukaan puuta hankitaan uudelle sahalle Oulun seudulta, Meri-Lapista, Koillismaalta sekä Ylä-Kainuusta. Puu on 70–75 prosenttisesti mäntyä ja loput kuusta.

Uudella sahalla Junnikkala saa synergiaa sijainnista, sillä sahatuotannon sivutuotevirrat ohjataan Laanilan lämpövoimalaitokseen, josta saha saa kolmasosan takaisin lämpönä takaisin. Loput lämmöstä menee Oulun kaukolämpöverkkoon.
Tehdaspäällikkö Antti Kyröläinen esittelee sahan ohjaamoa.
Tehdaspäällikkö Antti Kyröläinen esittelee sahan ohjaamoa.
Kuva: Mikko Halvari

Junnikkalalle sahan sijainti Oulussa on myös sopivan lähellä aiempia tuotantopaikkoja Kalajoella ja Oulaisissa. Osa raaka-ainepuusta saattaa kulkea sahalta toiselle, mutta näissä tapauksissa kustannukset täytyy laskea tarkkaan. Joensuun mukaan sahojen välisen työnjaon optimointi saattaa viedä jopa vuosia.
Markkinatilanteessa optimismia

Toimitusjohtaja Junnikkalan mukaan Oulun saha valmistui sopivaan aikaan. Markkinoilla tilanne on vähän piristynyt, mutta epävarmuus on edelleen suurta.

– Positiivisia merkkejä on ilmassa, mutta vielä on epäselvää onko aitoa kysyntää. Korot ja sotatilanne jarruttavat edelleen taloutta, mutta toisaalta sen myötä muodostuu myös patoumaa rakennusteollisuuteen, Junnikkala kertoo.

Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aallon mukaan on oikeastaan hyvä, että Oulun saha valmistuu verrattain heikkona taloudellisena aikana. Näin ollen saha voidaan ajaa rauhassa ylös ja täyteen tuotantoon.
Toimitusjohtaja Kalle Junnikkalan mukaan Oulun uusi saha on erittäin tehokas.
Toimitusjohtaja Kalle Junnikkalan mukaan Oulun uusi saha on erittäin tehokas.
Kuva: Mikko Halvari

Aallon mukaan sahatuotteiden kysyntä tulee kasvamaan. 75–80 prosenttia sahateollisuuden tuotteista menee vientiin. Samoista markkinaosuuksista kilpaillaan Ruotsin kanssa.

– Sahateollisuuden viennin arvo on 2–3 miljardia vuosittain, ja sen kotimainen arvonlisä on kaikista korkein ja merkittävästi suurempi, kun vertaillaan muihin vientialoihin, Aalto kertoo.

Maailmanpoliittisten kriisien aiheuttaman epävarmuuden lisäksi myös kotimaan metsäpolitiikka vaikuttaa sahateollisuuteen.

Kilpailukykyyn merkittäviä asioita ovat luonnon monimuotoisuusstrategia, metsähallituksen metsien hakkuumäärät sekä vanhojen ja luonnontilaisten metsien määrittely.

– Lähiaikoina nähdään, pitävätkö hallitusohjelman linjaukset, Aalto sanoo.

https://www.kaleva.fi/junnikkalan-sahalla-puu-liikkuu-huimaa-vauhtia-vai/6304667


[ Vastaa viestiin ]