Kirjoittaja: Nysse-Setä (18.4.2024 6:34:01) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Kohuelokuvaa rahoitti myös suomalainen eläkeraha

Kohuelokuvaa rahoitti myös suomalainen eläkeraha

Lähitulevaisuuteen sijoittuva Civil War kertoo journalistien matkasta sisäisesti sotivan Yhdysvaltojen keskellä.
Tilaajille

Yhdysvaltojen lähitulevaisuuden sisällissodasta kertova Civil War on herättänyt paljon keskustelua Yhdysvalloissa. Elokuvan pääosaa esittää Kirsten Dunst. Kuva: Miller Avenue Productions
Onni Kalin HS
6:00

Elokuvassa Yhdysvallat on ajautunut sisällissotaan.

Sen tapahtumien yhteneväisyyksistä tosielämän Yhdysvaltojen poIiittiseen ilmapiiriin on syntynyt kohu, tai vähintään laaja keskustelu.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa teattereihin tullut Civil War takoi avausviikonloppunaan kovaa tulosta.

Ja osittain sen tekeminen rahoitettiin suomalaisella eläkerahalla.

Viikonlopun aikana elokuva toi peräti 25 miljoonan dollarin lipputulot, mikä on tuotantoyhtiö A24:lle historiansa kovin avaustulos. Samalla Civil War oli viime viikonlopun eniten lippuja myynyt elokuva.

Civil War on lähitulevaisuuteen sijoittuva dystooppinen toimintaelokuva, jossa Yhdysvalloissa on käynnissä sisällissota. Kuva: Miller Avenue Productions

Civil Warin kokonaisbudjetti oli 50 miljoonaa dollaria.

Yksi merkittävistä elokuvan rahoittajista oli Timo Argillanderin ja Tanu-Matti Tuomisen perustama sijoitusyhtiö IPR VC.

Suomalaiselle rahastolle hittielokuva on siis myös iso onnistuminen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Argillander ei voi paljastaa kuinka suuren sijoituksen elokuvaan yhtiö teki, mutta summa on sen verran iso, että Argillander on merkitty elokuvan yhdeksi vastaavista tuottajista.

”Miljoonista puhutaan kyllä.”

Nimensä vastaisesti vastaavilla tuottajilla ei ole vastuuta tuotannosta. Heidän roolinsa on vastata rahoituksesta.

IPR VC:n hallinnoimien rahastojen sijoittajia ovat puolestaan isot institutionaaliset sijoittajat kuten eläkeyhtiöt, säätiöt ja varakkaiden perheiden sijoitusyhtiöt.

”Muista [pääomasijoittajista] meidät erottaa se, että sijoitamme televisio- ja elokuvaoikeuksiin”, Argillander sanoo.

Elokuvan tuotantoon sijoitti IPR VC:n toinen rahasto, jossa on muun muassa varoja työeläkeyhtiöltä kuten Elolta ja Varmalta sekä valtion pääomasijoitusyhtiöltä Suomen teollisuussijoitukselta (Tesi).

Argillander ja Tuominen olivat etukäteen arvioineet elokuvan tuottavan avausviikonloppunaan 15–20 miljoonaa dollaria. 25 miljoonan tulos oli siis positiivinen yllätys.

Yhdysvaltojen markkinoilla avausviikonloppu on tärkeä, koska se yleensä ennustaa koko markkinan tuottoja.

Tanu-Matti Tuominen (vas) ja Timo Argillander kuvattuna marraskuussa 2023. Kuva: Tiiu Hyyryläinen / HS

Argillander odottaa elokuvan menestyvän myös maailmanlaajuisesti, sillä ennakkomyynti on ollut onnistunutta. Myyntiä myös edesauttaa Yhdysvalloissa elokuvan ympärillä käyty laaja keskustelu.

”Siinä alkaa olla jo metatason kirjoittelua. Pohditaan jo elokuvan teemaa, ei pelkästään elokuvaa”, sanoo Argillander.

Suomessa Civil Warin ensi-ilta on perjantaina 19.4.

Civil War elokuvan tapahtumat sijoittuvat kuviteltuun dystooppiseen tulevaisuuteen. Sen menestykseen vaikuttanee kuitenkin ajatus, että elokuvan skenaario voisi käydä myös toteen.

Yhdysvaltojen ajautuminen sisällissotaan ei ole mitenkään kaukaa haettu ajatus. Kongressitalon valtauksestakin on vasta kolme vuotta.

Käsikirjoitus elokuvalle syntyi jo vuonna 2020.

”Vuonna 2020 käytävä keskustelu oli lähes samanlaista kuin nykypäivänä. On outoa, ettei lähes mikään ole muuttunut”, sanoo Civil Warin ohjannut ja käsikirjoittanut Alex Garland New York Timesin haastattelussa.

Iso osa elokuvan ympärillä käydystä keskustelusta on myös kritiikkiä.

Elokuva käsittelee tulenarkaa käynnissä olevaa poliittista tilannetta, mutta kriitikoiden mielestä elokuva ei anna todenmukaista kuvaa Yhdysvaltojen poliittisen tilanteen osapuolista. Elokuvassa esimerkiksi Kalifornian ja Texasin osavaltiot ovat lyöttäytyneet yhteen. Kärkkäimmät kriitikot pitävät elokuvaa jopa vaarallisena.

A24 on vuonna 2012 New Yorkissa perustettu tuotantoyhtiö, joka on useasti onnistunut muuttamaan maltilliset budjetit kassamagneeteiksi. Esimerkiksi vuonna 2022 ilmestynyt 25 miljoonan dollarin budjetilla tehty Everything Everywhere All at Once elokuvan teatterilevitys tuotti noin 111 miljoonaa dollaria.

IPR VC aloitti toimintansa kymmenen vuotta sitten. Yhtiön kaksi ensimmäistä rahastoa ovat siirtymässä exit-vaiheeseen, sanoo Argilander. Se tarkoittaa, että rahasto pyrkii irtautumaan näistä sijoituskohteistaan.

Uuden, kolmannen, rahaston varainkeruu on paraikaa käynnissä ja yhtiö pyrkii kasvattamaan sen yli sadan miljoonan kokoiseksi.

A24 -tuotantoyhtiön lisäksi IPR VC:llä on ollut yhteistyösopimus myös yhdysvaltalaisen XYZ-studion kanssa. XYZ oli muun muassa Tampereella kuvatun Dual elokuvan takana.

Argillanderin mukaan suomalainen rahasto on uusimassa sopimuksensa kummankin tahon kanssa.

Yksittäisiin elokuviin sijoittaminen olisi riskialtista, koska pahimmillaan elokuva floppaa täysin. Siksi IPR VC etsii luotettavia tuotantoyhtiöitä, joiden toimintaan sijoittaa.

”Kun näiden kanssa tehdään seuraavat kymmenen [tuotantoa], niin kyllä siellä joku hitti on joukossa.”

Vuoden 2023 Oscareissa yhtiön elokuvat keräsivät yhteensä 18 ehdokkuutta.

Elokuvan keskeinen teema on journalismin rooli ja merkitys yhteiskunnassa. Kuva: Miller Avenue Productions

A24 on kenties elokuvamaailman kuumin studio tällä hetkellä. Esimerkiksi vuoden 2023 Oscareissa yhtiön elokuvat keräsivät yhteensä 18 ehdokkuutta, joista se voitti yhdeksän.

A24 on muun muassa Moonlight, Aftersun, Zone of Interest ja Uncut Gems elokuvien takana.

Tuotantoyhtiöllä on niin sanotusti varaa valita kenen kanssa se tekee yhteistyötä. Miten pieni suomalainen sijoitusyhtiö on päässyt samoihin neuvottelupöytiin?

”Oikeastaan tämä meidän innovaatio rahastomallilla toimimisesta on tehnyt heihin vaikutuksen.”

Agrillanderin mukaan moni muu rahoittaja media-alalla toimii lyhytjänteisesti, ja rahojen alkuperä voi usein olla epäselvä. IPR VC:n etu on ollut se, että he ovat Finanssivalvonnan ja tiukan eurooppalaisen lainsäädännön alla toimiva yhtiö.

”Meidän maailmalla olevat kumppanit selvästi arvostaa sitä, että teemme tällaista pitkäjänteistä, säädeltyä rahoittamista.”

A24 menestyksen taustalla on kyky tehdä asioita sopivasti eri tavalla. Yhtiö uskaltaa tehdä myös kontroversaaleja projekteja, Tuominen sanoo.

”He ovat valmiita tarttumaan uusiin tekijöihin ja heillä on näkemys mikä toimii”, jatkaa Argillander.

Hyvästä maineesta on myös syntynyt positiivinen kierre, Argillander arvioi. Hän tarkoittaa, että monet tähdet haluavat nyt tehdä ”taiteellisemman A24 elokuvan”, koska se näyttää hyvältä cv:ssä.

”Ja nämä A24 porukat on aika kivoja ihmisiä, mikä ei siis ole tuossa skenessä itsestäänselvää.”

https://www.hs.fi/visio/art-2000010360938.html


[ Vastaa viestiin ]