Kirjoittaja: Nysse-Setä (17.4.2024 19:35:43) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Nokian tuloksen ennakoidaan kasvaneen yli 100 miljoonaa euroa

VERKKOLAITTEITA valmistavan Nokian kannattavuus on todennäköisesti parantunut alkuvuonna patenttitulojen takia.

Analyytikoiden keskimääräisen ennusteen mukaan yhtiön liikevaihto on supistunut vuoden takaisesta 16 prosenttia 4,9 miljardiin euroon, mutta vertailukelpoinen liikevoitto kasvanut 12 prosenttia 600 miljoonaan euroon.

Jos ennuste pitää paikkansa, Nokian kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti oli alkuvuonna 12, kun se vuosi sitten oli kahdeksan.

Nokia julkaisee osavuosikatsauksena torstaina kello 8.

ALUN perin Nokian tavoitteena oli solmia patenttien lisensointisopimukset kiinalaisten älypuhelinvalmistajien kanssa viime vuonna.

Neuvottelut venyivät ja sopimukset tehtiin alkuvuonna. Siksi Nokia on ilmoittanut saavansa alkuvuonna älypuhelinvalmistajilta takautuvasti suorittamatta jääneitä korvauksia neuvotteluiden ajalta runsaat 400 miljoonaa euroa.

ENNUSTEIDEN perusteella Nokia muu liiketoiminta on sujunut alkuvuonna heikosti. Suurimman liiketoimintaryhmän eli matkapuhelinverkkojen liiketulos oli analyytikoiden arvioiden mukaan 11 miljoonaa euroa tappiollinen.

Toiseksi suurimman liiketoimintaryhmän eli verkkoinfrastruktuurin liikevoiton analyytikot arvioivat supistuneen 165 miljoonaa euroon, kun se vuotta aiemmin oli 344 miljoonaa euroa.

Maailmantalouden epävarmuuden ja kasvaneiden rahoituskustannusten Nokian asiakkaat ovat jarruttaneet investointejaan. Yhtiö uskoo kysynnän elpyvän vuoden jälkipuolella.

MYÖS Nokian ruotsalaisella kilpailijalla Ericssonilla on vaikeuksia.

Yhtiö kertoi tiistaina julkaisemaan osavuosikatsauksessaan, että liikevaihto väheni tammi–maalikuussa 15 prosenttia 53,3 miljardiin kruunuun eli 4,7 miljardiin euroon.

Vertailukelpoinen liikevoitto oli 4,3 miljardia kruunua eli 381 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti kahdeksan.

Ennusteiden perusteella Nokia kannattavuus on siis ollut alkuvuonna selvästi parempi kuin Ericssonin.

”Odotamme ran-markkinoiden [matkapuhelinverkot] supistuvan edelleen ainakin tämän vuoden loppuun asti, sillä asiakkaat ovat edelleen varovaisia ​​investoinneissaan ja investointivauhti Intiassa normalisoituu edelleen”, sanoi Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm osavuosikatsauksessa.

https://www.hs.fi/talous/art-2000010367560.html


[ Vastaa viestiin ]