Kirjoittaja: Ave (17.4.2024 17:22:43) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: OP Pääanalyytikon vinkit sijoittajalle Q1/2024 tuloskauteen

Helsingin pörssin kiinnostava Q1/2024-tuloskausi alkaa OP:n seurannassa olevien yhtiöiden osalta torstaina 18.4. Lue alta asiantuntijan näkemys alkavan tuloskauden annista, ja poimi suurimpien suomalaisyhtiöiden tulosjulkistuspäivät tuloskalenterista.

OP:n pääanalyytikon Antti Saaren mukaan pian suomalaisyhtiöiden ensimmäisen kvartaalin tuloskaudella on luvassa tuloslaskua vuodentakaiseen verrattuna.

– Jos ynnätään kaikkien OP:n seurannassa olevien yli 70 kotimaisen yhtiön tulokset yhteen, ne tulevat ennusteidemme perusteella supistumaan 6 prosentilla vuodentakaiseen nähden. Jos tästä ennusteesta putsataan pois vielä Nokian saamat kertaluonteiset patenttisopimukset, olisi yhtiöiden yhteenlaskettu tulos kutistumassa jopa 12 prosentilla vertailukaudesta.

Syypäänä tuloslaskuun on etenkin heikkona jatkunut kysyntä. Varsinkin teollisilla toimialoilla myös poliittisilla lakoilla on merkittäviä lyhyen aikavälin tulosvaikutuksia.

Sijoittajan ei kuitenkaan kannata vaipua synkkyyteen. Vuoden edetessä OP:n analyytikot odottavat nimittäin tulosten kääntyvän loivaan kasvuun, sillä etusyklisten toimialojen, kuten metsä- ja metalliteollisuuden, odotettu elpyminen häämöttää jo arvioiden mukaan lähellä.

– Ennustamme suomalaisyhtiöiden yhteenlasketun liikevoiton kohoavan prosentilla vuonna 2024, sanoo Saari.

Sijoittajalta vaaditaan kuitenkin tarkkaa puntarointia siitä, millä sektoreilla ja yhtiöissä kannattaa olla mukana juuri nyt. Toimialoittain kehitys tulee olemaan hyvin kaksijakoista.

– Arviomme mukaan tulokset kasvoivat Q1:llä etenkin teknologia-, finanssi- ja terveydenhuoltosektoreilla. Tuloslaskua ennakoimme puolestaan etenkin metsä-, metalli-, energia- ja kulutustavarasektoreilla sekä kaupan alalla, kertoo Saari.
Haluatko pysyä perillä kotimaisesta ja ulkomaisesta tuloskaudesta? Siirry osakeanalyysien pariin op.fi-verkkosivustolle‍
.
Moni yhtiö on ohjeistanut piristyvää kehitystä tälle vuodelle

Kylmä ja pimeä vuodenaika on hiljalleen Suomessa väistymässä ja olemme vihdoin kulkemassa valoa ja aurinkoa kohti.

Pimeyttä ja synkkyyttä on riittänyt pidemmän aikaa myös kotimaan pörssissä, mutta nyt sijoittajille sallitaan jo varovainen toiveikkuus. Moni yhtiö on ohjeistanut piristyvää kehitystä tälle vuodelle siitä huolimatta, että vuoden alun kysyntäympäristö on säilynyt vaisuna. Moni ohjeistus nojaakin loppuvuoden piristymisen varaan, mikä toki kasvattaa niiden toteutumiseen liittyvää riskiä.

– Sijoittajan on nyt syytä kiinnittää erityistä huomiota tulosjulkistusten yhteydessä johdon käyttämään retoriikkaan. Jos yhtiön tulos on nyt vielä heikko, mutta se kommunikoi tuloskasvua loppuvuoden osalta, niin mihin tekijöihin yhtiö uskoo käänteen nojaavan? On hyvä kysyä itseltä, onko selitykset sijoittajalle uskottavia, Saari ohjeistaa.

Entä tulemmeko näkemään yhtiöiltä tulosvaroituksia vielä ennen tuloskauden alkua?

– Kokonaisuudessaan tulosvaroitusten riski painottuu ennakoitua heikomman kehityksen puolelle, mutta emme kuitenkaan usko, että yhtiöt alkaisivat laajalti leikkaamaan ohjeistuksiaan ainakaan vielä Q1-raporttien yhteydessä. Perinteisesti tulosvaroituksia ollaan nähty enemmän kesällä ja syksyllä, kun yhtiöillä on parempi käsitys koko vuoden tavoitteisiin yltämisen todennäköisyydestä, tiivistää Saari.


[ Vastaa viestiin ]