Kirjoittaja: Nysse-Setä (17.4.2024 14:10:26) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Manta myy Saxon?


Analyytikko: Saxo Bankin myynti olisi Mandatumille hyvä asia – ”Mitä nopeammin siitä päästään eroon, sen parempi”
”Mandatumilla ei ole pienintäkään intressiä pitää Saxon omistusta taseessaan yhtään pidempään kuin on pakko”, sanoo Inderesin analyytikko Sauli Vilén.

Saxo Bankin myynti vapauttaisi Mandatumille merkittävästi pääomaa.
Irtautuminen. Saxo Bankin myynti vapauttaisi Mandatumille merkittävästi pääomaa.KUVA: OUTI JÄRVINEN
Tänään
13:33
Päivitetty
tänään
13:34

Anna-Kaisa Urpelainen
Sammon 20-prosenttisesti omistama tanskalainen Saxo Bank harkitsee koko yhtiön tai sen osan myymistä, kertoi uutistoimisto Reuters tiistaina. Reutersin tieto perustuu sisäpiirilähteisiin.

Sampo on siirtämässä Saxon omistustaan siitä syksyllä irronneen Mandatumin alle.

”Sampo ja Mandatum ovat sopineet, että ne osakkeet myydään Mandatumille osana niiden jakautumista. Syy, mikseivät ne vielä ole siirtyneet, on se, että koska kyseessä on pankki, liittyy sen omistuksen liikuttamiseen aina tiettyjä viranomaislupia, joissa on kestänyt jonkin aikaa”, kertoo tilanteen taustasta Inderesin analyytikko ja analyysiliiketoiminnan johtaja Sauli Vilén.

Käytännössä siis Mandatumin osakkeet ovat väliaikaisesti vielä Sammon taseessa, kunnes viranomaiset hyväksyvät sen, että Sampo saa myydä osakkeet Mandatumille. Näin ollen Saxo Bankin mahdollisella myynnillä ei ole merkitystä Sammolle, vaan Mandatumille. Ja Saxosta eroon pääseminen olisi Mandatumille hyvä asia, Vilén sanoo.

”Saxo on Mandatumille puhdas finanssisijoitus, joka on itseasiassa Mandatumin mittakaavassa liian iso sijoitus. Ainoa syy, miksi se on Mandatumilla, on se, että Sampo halusi laittaa sen Mandatumille kyytiin jakautumisen yhteydessä”, Vilén avaa.

”Mandatumilla ei ole pienintäkään intressiä pitää Saxon omistusta taseessaan yhtään pidempään kuin on pakko.”

Sen lisäksi, että Saxo Bank on Mandatumille iso sijoitus, on se myös selkeä riskikeskittymä siinä mielessä, että Mandatumilla on niin paljon paukkuja samassa kohteessa, Vilén sanoo.

Kun Saxo myydään, vapauttaa se Mandatumille merkittävästi pääomaa, jota voidaan käyttää vaikka yritysjärjestelyihin tai palauttaa pääomaa omistajille.

”Mutta Mandatumille on ehdottoman positiivista kun tämä myynti tapahtuu”, Vilén sanoo.

Saxon hintalappu vastaa Vilénin mukaan myös suunnilleen sitä, mitä markkinoilta on kuviteltukin. Reutersin lähteiden arvioiden mukaan Saxo Bankin valuaatio voisi kaupanteon yhteydessä nousta 1,5–2 miljardiin euroon.

Sijoittajalle ei yllätyksiä
Sijoittajan kannalta asiassa ei ole mullistavaa uutta tietoa. Vilén muistuttaa sijoittajien tietävän, että Saxo on Mandatumilla ja että Mandatum haluaa Saxon myydä.

”Mitä nopeammin siitä päästään eroon, sen parempi.”

”Kun Saxo myydään, muuttuu se käteiseksi, mikä vapauttaa vakavaraisuuspääomia, ja kasvattaa selvästi Mandatumin taloudellista liikkumavaraa. Mandatum voi myynnin jälkeen alkaa miettiä seuraavia liikkeitään.”

Vilén kertoo Mandatumin liputtaneen esimerkiksi sen puolesta, että sillä olisi halua osallistua finanssisektorilla Suomessa konsolidaatioon. Toisaalta Mandatum on myös sanonut, että sillä on pääomaa paljon ja se voisi jakaa ekstrapääomaa omistajilleen pois myös.

”Sijoittajille on positiivinen asia kun Saxon myynti etenee, koska se mahdollistaa Mandatumilla tiettyjen valintojen tekemistä, että mitä sillä pääomalla oikeasti tehdään. Mutta samaan aikaan kun kaikki tästä tietävät, ei tällä ole merkitystä Mandatumin arvoon.”

Nopea irtautuminen intresseissä
Saxoa on aiemminkin yritetty myydä eri järjestelyin, ja tiedetään, että Saxon finanssiomistajilla Sammolla, ja kiinalaisella Geelyllä molemmilla on intressi irtautua pankista.

”Siellä ollaan jo pidempään mietitty eri tapoja, millä omistusrakenne voidaan muuttaa. Kyllä tässä kysymys on lähinnä aikataulusta, että koska tästä päästään eroon.”

Vilén ei usko, että voisi käydä niin, että irtautuminen ei jostain syystä onnistuisikaan.

”Irtautuminenhan onnistuu aina lopulta, kyse on vain lopullisesta hintalapusta ja siitä, mikä se kanava on. Välillä on väläytelty listaamistakin ja ties mitä. Yksi vaihtoehto on myös, että joku pääomasijoittaja ostaa Saxon. Lopulta se kuitenkin myydään.”

”Mielestäni Mandatumin kannalta olisi tärkeämpää päästä siitä mieluummin ripeästi eroon, sen sijaan, että odotettaisiin aika pitkäänkin ja sillä saataisiin pikkusen enemmän hintaa. Koska kyseessä on niin iso potti, olisi Mandatumille mielestäni nopea aikataulu selkeästi intresseissä.”

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/analyytikko-saxo-bankin-myynti-olisi-mandatumille-hyva-asia-mita-nopeammin-siita-paastaan-eroon-sen-parempi/5b60b202-bcc1-454a-bff5-ebe50412b0e4


[ Vastaa viestiin ]