Kirjoittaja: Tsädäm (16.4.2024 10:45:54) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: ...

Pirkanmaan pörssimiljonäärien kärkinimi Timur Kärki haluaa tuoda Goforen opit Ilveksen johtamiseen
Goforen perustaja ja suurin omistaja Timur Kärki on Pirkanmaan pörssimiljonäärien ykkönen.

TILAAJILLE
Vesa Laitinen
1.4. 15:23
Aamulehti
TAMPERELAINEN it-palveluyritys Gofore on kulkenut pitkän tien siitä, kun se yritti kasvaa neljän kaveruksen pikkufirmasta aikuiseksi. 20 vuotta sitten liikevaihto ylsi hädin tuskin 100 000 euroon. Näköala tulevaisuuteen oli sumea. Yhtiön pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Timur Kärki paljastaa nyt, että perustajajäsenet ehtivät ottaa tuolloin baarireissulla kerran puheeksi, että pitäisikö heittää hanskat tiskiin.

Onneksi näin ei käynyt. Gofore teki viime vuonna 189 miljoonan euron liikevaihdon ja sen markkina-arvo Helsingin pörssissä on yli 340 miljoonaa euroa. Goforen menestys on tehnyt Timur Kärjestä Pirkanmaan pörssimiljonäärien kärkinimen. Hänen Gofore-omistuksensa arvo oli maaliskuun puolivälissä noin 34 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Aamulehti selvitti: Tässä ovat Pirkanmaan tärkeimmät pörssimiljonäärit – tuntematon nimi yllättää jättimäisellä salkullaan

Gofore on malliesimerkki it-alan kasvutarinasta. Neljä perustajaosakasta, Kärki, Mika Varjus, Petteri Venola ja Jani Lammi omistivat aluksi kukin tasaosuuden 25 prosenttia. Matkan varrella heidän omistusosuutensa on liudentunut 7–10 prosenttiin, mutta samalla heidän omistuksensa arvo on kasvanut moninkertaiseksi.

”Ilman omistuksen jakamista ja omistuksesta vähitellen luopumista olisimme edelleen pelkkä pikkufirma”, Timur Kärki avaa kasvuyrityksen logiikkaa.

Kerro tarkemmin, mitä tarkoitat.

”Kyllä me ilman yritysostojakin suhteellisen iso oltaisiin, mutta jos emme ollenkaan olisi jakaneet omistusta ulkopuolelle, vaan pitäneet kiinni neljäsosastamme, olisimme pikkufirma. Yrityksen alkuajan työntekijät eivät olisi pysyneet ja muodostaneet yhtiön sydäntä. Vastaavasti tosiaan yritysostoissa emme olisi ilman omistuksen jakamista onnistuneet.”

Serkku tuli mukaan
Ensimmäinen askel avautumisesta tapahtui jo 2006, kun ohjelmistokonserni Solteqin perustaja Ali Saadetdin (s. 1949) osti 5 prosentin siivun Goforesta ja tuli mukaan yhtiön hallitukseen. Saadetdin ei tupsahtanut yhtiön sisäpiiriin mitenkään sattumalta, sillä on Timur Kärjen serkku, ja tosiaan molemmat ovat taustaltaan Tampereen tataareja.

Kaksi vuotta myöhemmin 2008 Gofore laajensi omistajapohjaa entisestään, mutta ei avautunut vielä tuolloinkaan enempää yhtiön ulkopuolelle. Kun henkilökunnan merkitys bisneksen kasvattamisessa alkoi korostua, yhtiön omistusta jaettiin entistä laajemmalle joukolle johtoa ja henkilökuntaa henkilöstöannilla.

”Vasta 2017 teimme ensimmäisen yritysoston (Leadin oy). Siihen asti olimme kasvaneet 15 vuotta orgaanisesti.”

”Siinä yrityskaupassa opimme viimein, että 1+1 on enemmän kuin 2. Kaikki me huomasimme, että tämähän on tosi hieno juttu. Saimme uusia hienoja omistajia ja työntekijöitä. Kokemus oli suorastaan voimaannuttava”, Kärki muistelee.

Samalla Goforen liikevaihto kasvoi jo 34 miljoonaan euroon ja loppuvuodesta 2017 se oli valmis listautumaan pörssiin. Omistajiksi liittyi yhtiön ulkopuolisia sijoittajia ja muun muassa Ilmarisen ja Varman kaltaiset institutionaaliset sijoittajat tulivat mukaan.

”Kun oma omistus liudentuu, yhtiö aikuistuu samalla ja muuttaa muotoaan. Tulee myös ymmärrys siitä, että minä itse en ole enää niin tärkeä. Siihen ajatukseen tottuu, että omistan nyt vähemmän. Vääjäämättä sitä miettii, että jossain vaiheessa omakin omistusosuuteni putoaa alle 10 prosentin. Olen sitä jo etukäteen vähän surrut, vaikka tiedän, että se on järkevää kehitystä”, kuvailee Kärki luopumisen eli kasvamisen tuskaa.

Ei enää päivätöissä
Kukaan Goforen neljästä perustajasta ei ole enää päätoimisessa palkkatyössä, vaikka iältään he ovat yhä verrattain nuoria, Kärki tänä vuonna 53, Varjus 48, Venola 51 ja Lammi 50. Kärki jatkoi toimitusjohtajana vuoteen 2019 saakka. Koodaritaustaiset Varjus ja Lammi jäivät pois Goforen johtoryhmästä jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta palkkatöistä Goforesta vasta tämän vuoden alusta. Venolakin jatkoi talousjohtajana viime vuosiin asti.

Kärki on hallituksen puheenjohtajana ja suurimpana omistajana eniten sidoksissa yhtiöön, mutta ehtii hoitaa myös muita sijoituksiaan ja hallitusvelvollisuuksiaan, sekä edistää suuren intohimonsa Ilves-Hockeyn asioita.

Kärjen ja Goforen perusnuotti on yli 20 vuoden ajan ollut kasvun ja arvon etsiminen, tarjota paras mahdollinen työpaikka ja asiakaskokemus, kasvattaa yhtiötä lumipalloefektin tavoin niin, ettei se tule koskaan kylläiseksi.

Nyt Kärki miettii, miten tuo sama saataisiin onnistumaan Ilveksessä, seurassa, jossa hänen äitinsä veljet Mönäyvär (s. 1934) ja Ali Saadetdin (s. 1947, täyskaiman setä) olivat tähtiä 1950- ja 1960-luvulla.


[ Vastaa viestiin ]