Kirjoittaja: Nysse-Setä (12.4.2024 16:47:30) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: OP:n osakeideoilla heikko alkuvuosi

Sijoittaminen
Tässä ovat OP:n suosikkiosakkeet – Uusina huippusyklinen arvo-osake ja mateleva teknologiayhtiö

OP:n viidestä parhaasta osakeideasta kaksi on pysynyt helmikuun puolivälistä lähtien samana, mutta huhtikuussa listalle on noussut myös kolme uutta nimeä.
Tänään12:56
Päivitetty
tänään13:52
Jyri Tuominen

Pörssin suuryhtiöissä on nyt useampi erityisen kiinnostava osake, jos OP:n analyytikkotiimin poimintoja tarkastelee. OP:n viiden parhaan kotimaisen osakeidean lista päivittyy viikoittain, ja listalle on noussut viime viikkoina kolme uutta yhtiötä.

Kaksi tuoreinta poimintaa listalle ovat teräsyhtiö Outokumpu sekä it-palvelujätti Tietoevry, jotka nousivat mukaan tällä viikolla. Viime viikolla listalle punnersi jo lääkeyhtiö Orion.

Jo helmikuun puolivälin tienoilla OP:n listalle nousseet asuntosijoittaja Kojamo ja Pohjoismaiden suurin pankki Nordea pitävät myös edelleen kiinni paikoistaan listalla. Näin kaikki OP:n listan yhtiöt ovat nyt pörssin vaihdetuimpien suuryhtiöiden OMXH25-indeksin osakkeita.

Outokummussa analyytikoita houkuttavat etenkin suhdannekäänne ja selvästi takavuosia vahvempi taserakenne. Analyytikot huomauttavat Outokummun ehtineen laskea ykkösneljänneksen ohjeistustaan jo useampaan kertaan poliittisten lakkojen vuoksi, ja Outokummun kurssi laski huhtikuun alussa osingon irtoamispäivänä selvästi enemmän kuin osingon verran. OP huomauttaa suhdannekäänteeseen liittyvän tulosvivun kulmakertoimen olevan jyrkkä Outokummun kohdalla.

Myös Tietoevryllä on takana vaisua kurssikehitystä viime aikoina. OP:n poiminnan perusteluissa esille nousevat myös Tietoevryn aktiiviset yritysjärjestelyt, jotka saattavat vapauttaa piilevää arvoa. Tietoevry on myymässä Tech Services -liiketoimintaansa. Sen myynti vapauttaisi pääomia sekä parantaisi koko Tietoevryn kasvu- ja kannattavuusprofiilia. Lisäksi jatkuvat kertaluonteiset tehostamistoimiin liittyvät kustannukset vähenisivät huomattavasti.

Toinen iso palikka Tietoevryn muutoksessa on Banking-liiketoiminnan suunniteltu listaaminen omaksi erilliseksi pörssiyhtiöksi. Spin-off aloittaa pörssissä näillä näkymin heinäkuun alusta. OP:n analyytikot näkevät myytävän Tech Services -bisneksen arvoksi noin puoli miljardia euroa ja Bankingin arvoksi noin 1,1 miljardia euroa. Lopuille liiketoiminnoille jäävä arvo Tietoevryn nykyisessä markkina-arvossa jää tällöin varsin vaatimattomaksi, ja OP pitää yhtiön arvostusta poikkeuksellisen matalana.

Factset on koonnut yhteen laajalti analyytikoiden näkemyksiä eri yhtiöiden osakkeista. OP:n listan osakkeista juuri Tietoevryssä analyytikot näkevät eniten nousuvaraa. Myös Orionin osake näyttää nyt hyvinkin edulliselta tavoitehintoihin peilattuna.

Orionissakin takana on keväällä selvää kurssilaskua, vaikka OP:n näkemyksen mukaan yhtiön tuloskasvunäkymä on vahva lähivuosille. Tärkein tuloskasvuajuri on eturauhassyöpälääke Nubeqa, mutta OP odottaa hyvää kasvua myös Easyhaler-tuotteista. Nubeqa-hankkeen kumppani Bayerin viimeaikaiset kommentit ovat lisänneet analyytikoiden uskoa lääkkeen myyntipotentiaaliin, ja samaan aikaan Orionin osakkeen arvostus on laskenut viiden vuoden pohjatasolle. OP huomauttaa myös Orionin lääkekehitysputken potentiaalista.

Nordeassa matala tulospohjainen arvostus ja korkea osinkotuotto muodostavat kokonaiskuvan houkuttelevaksi OP:n papereissa. OP ennakoi Nordean tuloksen kääntyvän laskuun ensi vuonna, kun yleisen korkotason lasku heijastuu viiveellä korkokatteeseen. OP arvioi kuitenkin Nordean tuloskunnon pysyvän lähivuosina edelleen korkeana suhteessa aiempiin vuosiin, koska yhtiö on toteuttanut korkosuojauksia viime vuosina korkojen noustua.

Kojamon osakkeen tulevaisuuden keskeinen katalyytti on vuokramarkkinoiden ylitarjonnan purkautuminen. Kun markkinoilla kesken olevat rakennushankkeet saatetaan loppuun, uusia asuntoja valmistuu lähivuosina poikkeuksellisen vähän, koska uusia aloituksia on tehty tänä ja viime vuonna hyvin kitsaasti. OP arvioi vuokra-asuntojen tarjontatasapainon elpyvän ensi vuonna. Kun ylitarjonta hupenee, asuntosijoittajien vuokrausasteet todennäköisesti kohenevat ja myös vuokrankorotuksia on helpompi ajaa läpi.

OP arvioi Kojamon lähivuosien tuloskasvun maltilliseksi, mutta pitää osaketta edullisesti hinnoiteltuna yhtiön laadukkuus ja korkomarkkinan odotukset huomioiden. OP laskee markkinoiden hinnoittelevan Kojamon kiinteistökannalle 5,1 prosentin tuottovaadetta, ja taso on analyytikoiden näkemyksen mukaan korkeahko.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tassa-ovat-opn-suosikkiosakkeet-uusina-huippusyklinen-arvo-osake-ja-mateleva-teknologiayhtio/4e9ad1b2-25a7-4b90-af3a-d0946a315753


[ Vastaa viestiin ]