Kirjoittaja: Nysse-Setä (11.4.2024 12:44:07) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Metsä on vahva osta


Suomalaisyhtiöltä keksintö valtavalle markkinalle – Syntyi koivun tuohesta, korvaa synteettisiä aineita hammastahnassa, maaleissa ja voiteissa
Suomalaisen Innomostin betuliinituote voi korvata ihmiselle potentiaalisesti haitallisempia raaka-aineita kuten titaanidioksidia.

Kosmetiikkateollisuus käyttänee tulevaisuudessa yhä enemmän koivuraaka-ainetta, mutta isoja mahdollisuuksia betuliinin hyödyntämiseen on muillakin aloilla.
Purkkiin ja purnukkaan. Kosmetiikkateollisuus käyttänee tulevaisuudessa yhä enemmän koivuraaka-ainetta, mutta isoja mahdollisuuksia betuliinin hyödyntämiseen on muillakin aloilla.KUVA: ELISA KARHULA
Tänään
12:40

Sofia Virtanen
Suomalainen metsäteollisuuden sivutuotteista raaka-aineita jalostava Innomost on luonut uuden tuotteen koivun kuoresta. Betuliiniin perustuva Betuinno-tuote pystyy yhtiön mukaan korvaamaan esimerkiksi synteettisesti valmistettavan titaanioksidin valkoisen pigmentin osalta esimerkiksi kosmetiikka-, pinnoite-, maali- ja ihonhoitotuotteissa.

Betuliinilla on vastaava valkoinen sävy ja heijastavuusominaisuuksia kuin synteettisillä valkoisilla pigmenteillä. Tutkimusten mukaan betuliinilla on aineena tulehdusta estäviä vaikutuksia.

Uusi tuote on myös täysin biohajoava. Lisäksi sillä on ihoa kosteuttavia ominaisuuksia ja se on suurelta osin vapaa allergeeneista.

Betuinno valmistetaan kierrätetystä koivun kuoresta, joka on peräisin sertifioiduista metsäteollisuuden sivuvirroista. Innomostin tuotantoprosessi on patentoitu.

Korvaa mahdollisesti haitallista ainetta
Valkoista pigmenttiä käytetään laajasti kuluttajatuotteissa: sitä löytyy muun muassa kosmetiikasta, hammastahnoista, aurinkovoiteista ja pinnoitteista. Innomostin mukaan Betuinno yhdessä sinkkioksidin kanssa toimii myös aurinkovoiteisiin ja tarjoaa hyvän uv-suojan.

Valkoisen pigmentin osalta betuliini pystyy korvaamaan markkinoiden johtavan titaanidioksidin, jonka käyttö ruokatuotteissa on kielletty Euroopassa.

Titaanidioksidi ei ole kemiallisilta ominaisuuksiltaan myrkyllinen, vaan erittäin epäreaktiivinen aine. Pigmentti on kuitenkin mahdollisesti syöpävaarallista alle 10 mikrometrin raekoon jauheena hengitettynä siten, että pienet hiukkaset keuhkoissa saattavat aiheuttaa tuhoja. Lisäksi sen turvallisuudesta suun kautta nautittuna suurempina määrinä ei ole tietoa.

Lisärahoitus kahdelta suurelta
Innomost on laajentunut nopeasti kuuteen eri maahan, ja uusia tuotteita ja kansainvälistä kasvua tuetaan sen merkittäviltä sijoittajilta Metsä Springiltä ja Innovestorilta kerätyllä 1,4 miljoonan euron lisärahoituksella. Uuden tuotteen lanseeraus tukee kansainvälistä kasvua.

Yhtiön suurimpiin asiakkaisiin lukeutuu suomalainen kosmetiikkayhtiö Lumene, jolle koivupohjaiset raaka-aineet mahdollistavat esimerkiksi vähitellen luopumisen mikromuovista koostuvista kuorivista partikkeleista.

”Innomost on saanut valmiiksi uuden koelaitoksen, joka sijaitsee Pohjois-Euroopan suurimmassa epäorgaanisen kemianteollisuuden keskittymässä Kokkolassa. Tämän laitoksen avulla Innomost voi edistää patentoitua tuotantoteknologiaansa ja edetä kohti kaupallista mittakaavaa. Seuraavaksi odotamme innolla asiakaskunnan laajentamista maailmanlaajuisesti eri teollisuuden aloille”, Innomostin hallituksen puheenjohtaja ja Metsä Springin Corporate Venturing -toiminnan johtaja Erik Kolehmainen sanoo tiedotteessa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalaisyhtiolta-keksinto-valtavalle-markkinalle-syntyi-koivun-tuohesta-korvaa-synteettisia-aineita-hammastahnassa-maaleissa-ja-voiteissa/4e55e9fa-15eb-4e1a-82ff-7fbbf4a0cc32


[ Vastaa viestiin ]