Kirjoittaja: Nysse-Setä (11.4.2024 7:47:46) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Neste

Neste oli pörssin raketti, jolle vain taivas oli rajana – KL otti selvää, miksi hype haihtui ja mitä tapahtuu seuraavaksi
Kauppalehti 11.4.2024
Sijoittaminen
Neste oli pörssin raketti, jolle vain taivas oli rajana – KL otti selvää, miksi hype haihtui ja mitä tapahtuu seuraavaksi

Viisi vuotta sitten Nesteen osaketta arvioitiin Teslan kertoimilla ja toisteltiin, että yhtiöllä on ainakin viiden vuoden etumatka kilpailijoihin. Koronahuurujen jälkeen alkoi synkkä luisu pörssissä. Asiantuntijat kertovat, mitä tapahtui ja miltä yhtiön tulevaisuus nyt näyttää.

Entinen tähti.

Nesteen kurssi oli huipussaan tammikuussa 2021. Sen jälkeen alamäki pörssissä on ollut synkkä. Kuva: Tiina Somerpuro, kuvankäsittely: Renja Nurmi.
Eilen9:30
Päivitetty
eilen13:29
Antti Mustonen

Polttoainejalostaja Neste on muuttunut parissa vuodessa pörssitähdestä hylkiöksi, jonka osake on suorittanut jo parin vuoden ajan Helsingin pörssin yleisindeksiäkin huonommin.
Mikä on KL Avain?

Kauppalehden syventävät sisällöt ovat verkossa nyt Avain-juttuja. Lue alla olevasta linkistä, mistä on kyse.
Elämme suurta murrosvaihetta, ja se näkyy myös Kauppalehdessä

Nesteen osake noteerataan nykyisellään noin 25 euroon, kun kaikkien aikojen huippukurssi on ollut 64,74 euroa.

Moni tosin vielä muistaa, että ennen vuonna 2019 tehtyä splittiä, jossa osakemäärä kolminkertaistui, kurssi pyöri sadan euron tuntumassa. Vanhalla osakesarjalla kurssi olisi ollut huipussaan tammikuussa 2021 lähes 200 eurossa.

Arvostukseltaan Neste on nykyisellään valahtanut pohjamutiin. Osakkeen p/e-luku on luisunut alle kymmeneen, joka alittaa selvästi Helsingin pörssin keskiarvon.

Huippuvuosina kurssi nousi jyrkässä kulmassa, ja osakkeen kertoimien vertailukohdaksi otettiin mieluummin Teslan kaltaiset kasvuraketit kuin perinteiset öljynjalostajat.

Vielä koronakriisin pyörteissä uusiutuvien polttoaineiden valmistaja oli Helsingin pörssin arvokkain yhtiö. Nyt sijoitus on suurimpien listalla kolmas ja markkina-arvo hieman yli 20 miljardia euroa. Osakkeesta ovat kuitenkin kiinnostuneet etenkin pörssin pohjaonkijat.

Mitä oikein tapahtui?
Neste varjostaa nyt koko Helsingin pörssiä

Sijoittajat innostuivat edelläkävijäyrityksestä laajasti vuoden 2018 aikana, ja kurssi nousi harppauksin seuraavat pari vuotta. Vielä koronavuonna 2020 osake paukutti uusia ennätyksiä jatkuvasti.

Hintapiikin jaksoa selittää Inderesin analyytikon Petri Gostowskin mukaan myös yleinen osakemarkkinoiden arvostustason nousu korkealle.

Sijoittajan näkökulmasta saattoi jopa tuntua siltä, että hyvät sijoituskohteet loppuvat kesken.

”Tuolloin Nesteen katteet olivat toki vahvat. Jonkin verran myös sijoittajat ekstrapoloivat erittäin vahvaa lyhyen tähtäimen näkymää pidempään”, Gostowski sanoo.

Neste-rallin keskellä myös vastuullinen sijoittaminen oli kovassa nosteessa. Neste näytti sijoittajien esg-lemmikiltä fossiilisten dinosaurusten keskellä. Tuohon aikaan koettiin esimerkiksi esg-rahastojen kurssihuiput.

Nyt Neste näyttää kuitenkin varjostavan koko Helsingin pörssin kehitystä. Kurssilaskun jälkeen Nestettä seuraavien analyytikoilla suositukset painottuvat kuitenkin osta-näkemyksiin, ja tavoitehintojen keskiarvo on likimain 38 euroa.

Onko osakkeessa meneillään väliaikainen halpuutus vai onko hinta edullinen syystäkin?

Asia koskee monia, sillä Neste on Suomessa todellinen kansanosake. Se on Euroclearin tilastojen mukaan seitsemänneksi omistetuin yhtiö, jolla on runsaat 155 000 kotimaista omistajaa.

Yhtiö sai paljon lisää omistajia viime vuonna. Tämän vuoden maaliskuussakin se oli netto-ostetuin osake yksityissijoittajien suosimassa Nordnetissa.

Nesteen tapauksessa fakta on, että biopolttoaineiden hinnat ovat laskeneet. Lisäksi Nesteen ohjeistus on ollut marginaalien osalta pettymys edellisillä neljänneksillä. Myös yhtiön johto on pitänyt sijoittajien odotuksia matalalla.

Eniten katse kohdistuu kuitenkin kilpailijoihin. Huippuvuosina asiantuntijat hokivat, että Nesteellä on ainakin viiden vuoden etumatka kilpailijoihinsa verrattuna. Onko etumatka nyt juostu kiinni?
Kilpailuedun vallihauta huolestuttaa

Vielä viisi vuotta sitten Nesteen kilpailuedun vallihautaa pidettiin leveänä. Nyt etumatkan ja osaamisen varaan kurssinäkemyksiä rakennelleiden sijoittajien toiveet näyttävät ainakin osittain haalistuneen.

Kilpailijoita on rynnistänyt Nesteen pelikentälle.

Nestettä seuraavat analyytikot eivät kuitenkaan usko, että pidemmällä aikavälillä yhtiön kilpailuetu ja kilpailulliset vahvuudet olisivat hävinneet mihinkään.

OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkinen näkee, että Nesteeseen sijoittaneiden hämmennys on perusteltua, sillä uusiutuviin tuotteisiin keskittyneen yhtiön menestykseen vaikuttavat tekijät ovat keskimääräistä monimutkaisempia.

Parkkisen mukaan Nesteen kilpailuetu tulee edelleenkin aseman tuomasta vallihaudasta. Neste on yhä ylivoimaisesti suurin uusiutuvan polttoaineen tuottaja maailmassa. Sillä on myös teknologista osaamista sekä kyky ja fasiliteetit menestyksekkääseen raaka-ainehankintaan.

”Neste on rakentanut raaka-aineiden hankintaketjua todella pitkään, tehnyt yritysostoja ja investoinut orgaanisesti. Näin yhtiöllä on kyky kerätä houkuttelevasti hinnoiteltuja raaka-aineita eri puolilta maailmaa”, Parkkinen toteaa.

Uusiutuvat lentopolttoainet.

”Se nyt lähtee Nesteen mittakaavassa alhaiselta tasolta, mutta kasvaa tänä vuonna jo hyvin huomattavaksi bisnekseksi”, OP:n Henri Parkkinen arvioi.

KUVA: Pekka Kastari

Toisaalta Nesteellä on myös taloudelliset muskelit panostaa raaka-ainevalikoiman laajentamiseen ja monipuolistamiseen.

”Nesteessä on tunnistettavissa edelleenkin nämä menestystekijät”, Parkkinen sanoo.

Inderesin Gostowski luottaa, että Nesteellä on yhä hallussaan tyypillinen edelläkävijän etu. Se lähti rakentamaan uusiutuvaa polttoainetuotantokapasiteettia hyvissä ajoin. Uusiutuvien raaka-aineiden globaalin hankintakanavan lisäksi se rakensi myös lopputuotteiden myyntikanavat.

”Tässä Neste on edelleen selvästi muita edellä”, Gostowski sanoo.

Neste itse on rauhoitellut viimeaikaisia huolia katteisiin liittyen vetoamalla juuri kilpailuetuihin.

Nesteen johto on toimitusjohtaja Matti Lehmuksen johdolla toistanut aiempaa viestiään siitä, että juuri kilpailueduista johtuen yhtiö odottaa yltävänsä muita toimijoita vahvempiin marginaaleihin jatkossa.

Nesteen pärjääminen on kuitenkin jatkuvaa kilpajuoksua.
Kilpailukenttä on monimutkainen

Nesteen pahimpien kilpailijoiden nimeäminen ei ole yksinkertaista. Kaikkia öljyalan yhtiöitä ei voida pitää suorina kilpailijoina Nesteen teknologian ja hankintaverkoston takia.

Suurimmat kilpailijat ovat Yhdysvalloissa, kuten Diamond Green ja Renewable Energy Group (Chevron), ja ne ovat investoineet tuntuvasti.

Enillä Euroopassa on merkittävää uusiutuvan kapasiteettia, kuten myös ranskalaisella Totalilla. Perinteinen öljy-yhtiö Philips 66 on lähtenyt investoimaan uusiutuvaan. Myös Nesteen Martinez-yhteisyrityksen toisella omistajalla Marathon Petroleumilla on omaa uusiutuvien kapasiteettia.

”Uusiutuvien öljytuotteiden laitoksia alkaa olla sen verran, että kyseessä on jo laaja joukko. Kilpailua tapahtuu eri tavoin eri paikoissa”, Gostowski sanoo.

Moni vanha öljykonglomeraatti on yhä Nestettä jäljessä teknologisesti. Öljyjäteillä on yhä fossiilista öljyn etsintää, joka on täysin eri liiketoimintaa eikä vertaudu millään tavalla Nesteeseen.

Esimerkiksi Shell, Exxon, Total ja Eni ovat kuitenkin lähteneet uusiutuvien tuotteiden investointeihin, mutta Nestettä myöhemmin. Fossiilisia polttoaineita tarvitaan toistaiseksi, sillä uusiutuvien tuotannossa raaka-aineiden rajallisuus tulee nopeasti vastaan.

Kilpailu kiristyy.

”Pelätään sitä, että Nesteen varsin hyvät uusiutuvien tuotteiden myyntimarginaalit laskevat”, Petri Gostowski sanoo.

KUVA: KIMMO HAAPALA

Neste keskittyy leimallisesti omaan tekemiseensä.

”Neste pystyy laajalla myyntikanavalla optimoimaan raaka-aineiden hankintaa niiden saatavuuden ja hinnan mukaan. Lisäksi laajalla asiakaskunnalla yhtiö kykenee optimoimaan sitä, mistä se saa parhaan hinnan asiakaspuolelta”, Gostowski sanoo.

Samaan aikaan yhtiö on kuitenkin ollut sijoittajaviestinnässään pessimistinen. Taannoin sijoittajat säikähtivät esimerkiksi johdon puheita siitä, miten uusiutuvien kapasiteettia ja tarjontaa on ainakin lyhyellä aikavälillä enemmän kuin kysyntää.

Sijoittajille nämä puheet olivat taannoin myrkkyä.
”Isossa kuvassa ohjannut yhtiön arvon kehitystä”

Uusiutuvien markkinoille tulee koko ajan paljon uutta kapasiteettia.

”Markkinoille on tullut ja on tulossa paljon uutta tarjontaa. Pelätään sitä, että Nesteen varsin hyvät uusiutuvien tuotteiden myyntimarginaalit laskevat. Tämä on isossa kuvassa ohjannut yhtiön arvon kehitystä”, Inderesin Petri Gostowski.

Nesteen viimeaikainen kehitys ja kurssialho liittyy Yhdysvalloissa alan tukiin liittyviin biopolttoainetodenteisiin, jotka ovat osa Nesteen myyntihintaa USA:ssa. Todenteiden epäsuotuisaan hintakehitykseen Neste ei voi itse vaikuttaa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa biopolttoainetodenteet (RIN, Renewable Identification Number) ovat tulleet voimakkaasti alaspäin, ja siellä on yhä enenevässä määrin suljettu kapasiteettia. Tämä on prosessiteollisuudelle hyvin ominainen ilmiö.

Uusiutuvien tuet ovat tärkeä osa erityisesti Yhdysvalloissa. Myös Euroopassa on paljon tukia, joilla pyritään takaamaan uusiutuville polttoaineille asetettujen kiintiöiden toteutuminen. Niihin liittyy erilaisia tikettejä, huojennuksia ja verohelpotuksia.

Nesteen tilinpäätöksen mukaan uusiutuvissa tuotteissa biotikettien ja krediittien hinnat ovat laskeneet vuoden 2024 alussa alhaisemmalle tasolle vuoteen 2023 verrattuna.

Neste itse odottaa markkinoiden epävakauden pysyvän suurena uusiutuvissa tuotteissa tänä vuonna.
Prosessihaasteet ovat lopulta ohimeneviä

Ylipäätään Nesteen isossa kuvassa kannattaa huomioida teollisuudenalalle leimallinen heilunta. Nesteen omissa käsissä on sen oma kapasiteetti.

Singaporen uusi uusiutuvien tuotteiden jalostamokapasiteetti ja sen tuotannon käynnistäminen ei ole sujunut suunnitellusti. Lisäksi Yhdysvalloissa sijaitseva Martinezin-laitos kärsi tulipalosta. Se pyörii yhä matalalla käyntiasteella, ja jatkon arvioiminen on edelleen hyvin vaikeaa.

Prosessihaasteet ovat kuitenkin lopulta ohimeneviä.

Gostowskin mukaan pidempiaikaisen sijoittajan on nyt hyvä mieltää, että ennen pitkää Singapore saadaan tuotantoon. Neste on ennenkin saanut rakentamansa uusiutuvien tuotteiden tuotantolaitokset toimimaan hyvin.

Nesteellä on USA:n, Singaporen ja Suomen lisäksi toimintaa Rotterdamissa. Yhtiöllä on yhä suunnitelmissa rakentaa Rotterdamiin lisäkapasiteettia.

Isoja investointeja on tulossa lisää tämän vuosikymmenen aikana. Suomalaisia kiinnostaa korostetusti Porvoon investointikokonaisuus, jossa Kilpilahden jalostamo käännetään pois fossiilisista uusiutuvaan tuotantoon.
Uusiutuvat lentopolttoaineet ovat vasta tuloillaan

Hyvissä ajoin uusiutuvien polttoaineiden loppukäyttöalueiden laajentamisen aloittaneen Nesteen kannalta oleellista on se, miten markkina kasvaa. Juuri nyt uusiutuvat lentopolttoaineet ovat kaiken keskiössä. Markkina ottaa vasta ensiaskelia.

Neste on itse arvioinut, että tänä vuonna toimittaa 0,5–1,0 miljoona tonnia uusiutuvaa lentopolttoainetta, kun koko uusiutuvien tuotteiden määrä olisi noin 4,4 miljoonaa tonnia.

”Uusiutuvat lentopolttoaineet ovat hyvä markkina. Se nyt lähtee Nesteen mittakaavassa alhaiselta tasolta, mutta kasvaa tänä vuonna jo hyvin huomattavaksi bisnekseksi”, Parkkinen arvioi.

Lentopolttoaineen myyntimäärä ja sen osuus Nesteen kokonaismyyntimäärästä alkaa tänä vuonna kasvaa. Analyytikoita kiinnostaa, millaisella katteella uusiutuvaa lentopolttoainetta saadaan myytyä ja miten se vaikuttaa kokonaiskatteeseen.

Neste oli takavuosina varovainen kommentoimaan vastuullisen lentopolttoainepuolen katetasoa. Yhtiön viesti tuntuu menneen siihen suuntaan, että se on vahvempi kuin muissa tuotteissa. Tätä osakemarkkinatkin seuraavat erityisen suurella mielenkiinnolla.

Uusiutuvien polymeerien ja kemikaalien liiketoiminta on seuraava askel maantieliikenteen ja lentoliikenteen uusiutuvien jälkeen. Aika lopulta näyttää, mihin osaan energiamurrosta Neste seuraavaksi investoi.

”Laitosinvestointien kestot huomioiden seuraavat 2–4 vuotta iso fokus on kuitenkin lentopolttoaineissa”, Parkkinen tähdentää.
Analyytikot: Pitkän aikavälin ajurit ovat yhä kiistattomia

Nesteen on mietittävä seuraavia askelia koko ajan pysyäkseen edellä muita. Toistaiseksi resepti on onnistunut uusiutuvissa.

Yhtiö on myös viimeisen vuoden aikana tehostanut toimintaansa juuri kilpailuketteryyteen vedoten. Skaalaetuja myös löytyy, koska yhtiöllä on isot laitokset. Lisäksi operatiivinen toiminta ja hankintaketju ovat järjestelty hyvin.

”Neste on myös taloudellisesti erittäin vahva, joten se antaa mahdollisuuksia heikommassakin markkinatilanteessa pitää yllä merkittäviä panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen”, Parkkinen sanoo.

Ensi vuonna jo 20 vuotta itsenäisenä, muodonmuutoksen kokeneena pörssiyhtiönä toimineen Nesteen pärjäämiseen vaikuttavat siis monet markkinatekijät.

Nesteen riskeissä ei ainakaan toistaiseksi nähdä isoja muutoksia. Uusiutuvien tuotteiden pidemmän aikavälin ajureita analyytikot pitävät kiistattomina.

Tammi–maaliskuun neljänneksestä Neste on sanonut, että se on todennäköisesti heidän uusiutuvien tuotteiden marginaalien osalta heikoin tämän tänä vuonna. Lentopolttoaineiden volyymit ovat kausiluonteisesti matalimmat alkuvuodesta.

Nesteen ensimmäisen vuosineljänneksen tulos saadaan 25. huhtikuuta.

Neste on myös muuttanut ohjeistuskäytäntöä. Aiemmin sen ohjeisti myyntimääriä ja marginaalia kvartaalitasolla. Nyt ohjeistus on annettu koko vuodelle, ja se on siksi lavea. Uusiutuvien tuotteiden kokonaismyyntimäärän odotetaan kasvavan. Myyntimarginaalin uusiutuvissa yhtiö odottaa olevan 600–800 dollaria tonnilta.

Entisen pörssitähden huikaisevan korkealle nostetut odotukset ovat nyt maltilliset, ja yhtiöllä alkaa olla varaa yllättää sijoittajat pitkästä aikaa myös positiivisesti.
Fakta
Nesteen tuloskehitykseen vaikuttavia tekijöitä

Fossiilipohjaisten tuotteiden jalostusmarginaalit.

Uusiutuvien tuotteiden myyntihinnat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Uusiutuvien tuotteiden eri raaka-aineiden kuten käytetyn paistirasvan hintakehitys.

Dieselin hintakehitys (käytetään osittain hinnoittelun pohjana uusiutuvissa).

RIN-biopolttoainetodenteen hintakehitys Yhdysvalloissa. Kalifornian päästövähennystodenteen (LCFS:n) hintakehitys.

Sekoittajan verohelpotuksen voimassaolo.

Biopolttoainekiintiöt Yhdysvalloissa ja eri Euroopan maissa. Euroopan biotikettien hinnat.

Yhdysvaltain dollarin vaihtokurssi suhteessa euroon.

Lähde: OP.
Yhtiö
Nesteen panokset uusiutuvissa polttoaineissa

Neste jalostaa jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi. Yhtiö on kehittänyt oman kaupallisen tuotantoteknologian.

Viime vuonna yhtiö ilmoitti yhdistävänsä Renewable Aviation-, Renewable Road Transportation- ja Renewable Polymers and Chemicals -yksiköt yhdeksi Uusiutuvat tuotteet -liiketoimintayksiköksi, joka kattaa kaikki uusiutuvat liiketoiminnot.


https://www.kauppalehti.fi/uutiset/neste-oli-porssin-raketti-jolle-vain-taivas-oli-rajana-kl-otti-selvaa-miksi-hype-haihtui-ja-mita-tapahtuu-seuraavaksi/68601611-8454-4cde-87d8-47262e901b36

Päivitetty 11.4.2024 7:48:07


[ Vastaa viestiin ]