Kirjoittaja: Nysse-Setä (9.4.2024 11:20:16) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Briteistä halpoja osakkeita

Tässä ovat salkunhoitajien suosikit Britannian halvoista osakkeista – ”Hinnoitteluerot ovat paikoitellen todella mittavia”

Britannian markkinan kehitys on ollut heikkoa, mutta piristymistä on ollut havaittavissa. Nousu saa tukea hyvin kohtuullisesta arvostuksesta.

Halpaa.

Brittiläiset osakkeet ovat historiaansa nähden edullisia.

KUVA: ANDY RAIN
Tänään9:30
Sami Kontola

Kroonisesti halpa, mutta parantumaan päin. Näillä sanoilla voisi kuvata Britannian osakemarkkinaa.

Tietopalvelu Factsetin mukaan suurimpien yhtiöiden kehitystä kuvaavan FTSE 100:n p/e-luku 11,4, kun viimeisen kymmenen vuoden mediaani on 15,3. Nousuvaraa voisi teoriassa olla 34 prosenttia jo pelkästään arvostuskertoimien elpymisen kautta.

Matalan arvostuksen selityksenä on maltilliset tuloskasvuodotukset. Factsetin mukaan brittiläisten pörssiyhtiöiden osakekohtaisten tulosten odotetaan kasvavan tänä vuonna noin kolme prosenttia.

Kärsivälliselle sijoittajalle tilanne on kuitenkin otollinen. Arvostuskertoimet voisivat teoriassa nousta ensi vuonna, jos ennustettu tuloskasvu pitää kutinsa. Analyytikot odottavat brittiosakkeille vuonna 2025 noin kymmenen prosentin tuloskasvua Factsetin keräämän datan mukaan.

FTSE 100 lähentelee jo viiden vuoden huippuja. Ennakoivatko markkinat jo mahdollista tuloselpymistä, olisiko tässä sijoittajalle pelin paikka? Kysyimme salkunhoitajien kiinnostavimmat poiminnat Britannian markkinalta.
Teleoperaattoreissa tarjolla arvoa

Evlille vuoden alussa siirtyneen Hannibal-rahaston ja Zenito UK Value Fundin salkunhoitajan Petter Langenskiöldin mukaan taustalla ovat myös brexit ja koronapandemia, jotka toivat talouteen kaksoisshokin. Pääomia pakeni markkinalta, mikä näkyy edelleen arvostuksissa.

”Hinnoitteluerot ovat paikoitellen todella mittavia ja suomalaisyhtiöihin nähden arvostuserot käsittämättömiä. Esimerkiksi Elisaa huomattavasti suuremman British Telecomin markkina-arvo oli vain 20 prosenttia suomalaisyhtiötä korkeammalla.”

Langenskiöldin luotsaamassa Hannibal-rahastossa suurimpia brittiläisiä omistuksia salkussa ovat teleoperaattorit Vodafone ja British Telecomin omistava BT Group.

Langenskiöld näkee teleoperaattorien olevan kauttaaltaan aliarvostettuja. Hänen arvionsa mukaan sijoittajat karsastavat yhtiöitä, kun ne ovat joutuneet tekemään mittavia investointeja. Hintakilpailu on ollut myös kovaa. Vodafonen kurssi on nyt samalla tasolla kuin lähes 30 vuotta sitten.

”Tulokset eivät ole kaikesta huolimatta romahtaneet. Minusta yhtiöiden kurimus alkaa olla ohi.”

Vodafone on Euroopan suurimpia teleoperaattoreita. Langenskiöldin mukaan yhtiö on irrottamassa itsestään liiketoimintoja, joka voisi vapauttaa osakkeessa piilevän arvon. On suunniteltu esimerkiksi, että nyt huhtikuussa esineiden internetiin keskittyvästä yksiköstä tulisi itsenäinen pörssiyhtiö.

”Hinnoitteluerot ovat paikoitellen todella mittavia, ja suomalaisyhtiöihin nähden arvostuserot käsittämättömiä.

Samanlaista tematiikkaa on myös toisessa verrokissa BT Groupissa, jossa kurssi lähentelee finanssi- ja koronakriisin läheisiä tasoja.

Erityisen kiinnostavana hän pitää myös pörssilistattua venture capital -yhtiö IP Groupia. Yhtiötä hinnoitellaan vain neljänneksellä sen tasearvosta. Langenskiöldin mukaan pääomasijoittajalla on menestyksekäs 30 vuoden track record, takanaan useita yksisarvisia.

”Sama kuin sijoittaisit huippumenestyneeseen rahastoon, mutta saisit sitä 75 prosentin alennuksella”, Langenskiöld kiteyttää.

Viimeisimpänä nostona hän kertoo myös Gigantin omistavasta Currys-yhtiöstä. Yhtiöön on tehty useita ostotarjouksia, jolloin sijoittaja voisi hyötyä mahdollisesta tarjouksen korotuksista.

Arvosijoittaja.

Hannibal-rahaston ja Zenito UK Value Fundin salkunhoitaja Petter Langenskiöld on erikoistunut kaivamaan brittimarkkinoilta aliarvostettuja osakkeita.

KUVA: Antti Mannermaa
Pienyhtiöitä Britanniasta

EQ:n Eurooppa Pienyhtiö -rahaston omistukset ovat keskittyneet erityisesti Britanniaan. Salkun omistuksista 32 prosenttia oli rahastotietokanta Morningstarin mukaan sijoitettuna Britanniaan helmikuussa. Merkittävimpiä omistuksia ovat ME Group, Motorpoint Group ja Essentra.

ME Group tarjoaa erilaisia itsepalveluja. Tunnetuimpia ovat ympäri maailmaa olevat valokuvauskopit. Yhtiö on laajentanut sittemmin liiketoimintaansa myös itsepalveluna toimiviin pyykinpesukoneisiin sekä pizza- ja tuoremehukoneisiin.

Salkunhoitaja Davit Kantolan mukaan yhtiön keskeinen kasvuajuri on ollut erityisesti pesulapalvelut. Hänen mukaansa yksi pesulapiste maksaa 20 000 puntaa, ja se tuottaa 15 000 puntaa vuodessa. Yhtiö voi rakentaa 100 uutta pistettä kuukaudessa. Kasvua saadaan laajentamalla siis merkittävästi. Osakkeen arvostus on kaikesta huolimatta hyvin kohtuullinen. Toimitusjohtajalla on myös merkittävät osakeomistukset.

”Asennuskustannusten jälkeen 80 prosenttia on katetta”, Kantola sanoo.

Motorpoint Group on puolestaan erikoistunut alle 30 000 mailia ajettujen tai alle neljä vuotta vanhojen autojen myyntiin. Yhtiö kulkee sijoittajien tutkan alla, sillä markkina-arvo on vain 123 miljoonaa puntaa eli noin 143 miljoonaa euroa. Factsetin mukaan yhtiötä seuraa vain kaksi analyytikkoa.

Kantolan mukaan heikentynyt kuluttajien ostovoima on pienentänyt erityisesti uusien autojen markkinaa, joka on vähentänyt markkinalla olevien autojen määrää. Koska Britanniassa autoa ajetaan oikealta puolelta, korvaavien autojen tuonti ulkomailta on haastavaa. Tämä on pitänyt autojen hinnat korkealla ja kysynnän vaisuna.

”Markkinan helpottuessa tilanteen pitäisi heilahtaa toisin päin. Lisäksi toimitusjohtaja on merkittävä osakkeenomistaja.”


https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tassa-ovat-salkunhoitajien-suosikit-britannian-halvoista-osakkeista-hinnoitteluerot-ovat-paikoitellen-todella-mittavia/4b993a2c-5baf-4872-b8e8-16e1bce71ede


[ Vastaa viestiin ]