Kirjoittaja: Nysse-Setä (4.4.2024 9:05:57) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Metsä on vahva osta

Sahanpurusta sampoota ‒ Boreal Bioproducts jalostaa metsäteollisuuden sivuvirroista biokemikaaleja
Sahanpurusta uusiutuvia biokemikaaleja jalostava startup-yritys haluaa korvata tuotteillaan fossiilisten raaka-aineiden käyttöä. Mahdollisia tulevaisuuden tuotteita voisivat olla esimerkiksi aurinkovoiteet, kosmetiikkatuotteet ja liimojen raaka-aineet.
Tilaajalle
Purua syntyy runsaasti sahauksen sivutuotteena. Suurin osa sahanpurusta poltetaan Suomessa energiaksi.
Purua syntyy runsaasti sahauksen sivutuotteena. Suurin osa sahanpurusta poltetaan Suomessa energiaksi. Kuva: Markku Vuorikari
MT Metsä|Metsäteollisuus4.4.202409:00
Anne Soininen

Sahanpurua on hyödynnetty kautta aikain eri tarkoituksiin. Sitä on käytetty sellaisenaan esimerkiksi talojen lämmöneristeenä ja eläinten kuivikkeessa tai jalostettuna vaikkapa pelleteiksi tai lastu- ja kuitulevyiksi. Sahanpurusta voidaan keittää sellua ja tehdä biopolttoainetta.

Mekaanisen metsäteollisuuden sivutuotteena sahanpurua syntyy arviolta yli kolme miljoonaa kiintokuutiometriä vuodessa. Suurin osa purusta päätyy polttoaineeksi energiantuotantoon.

Kemiallisen koostumuksensa vuoksi sahanpuru on kuitenkin arvokas tuote, sillä sen sisältämillä yhdisteillä on mahdollista korvata fossiilisia raaka-aineita.

Yksi sahanpurusta kiinnostuneista yrityksistä on Boreal Bioproducts, aiemmalta nimeltään Montinutra, joka on Metsä Springin sijoitusyhtiö. Se käyttää sivuvirtoina syntyvää sahanpurua uusiutuvien biokemikaalien valmistukseen.

Yrityksen kehittämässä menetelmässä kuusi­purua keitetään kovassa paineessa ja lämpötilassa. Prosessissa puun hemiselluloosa liukenee veteen, josta se otetaan uuttamalla talteen. Hemiselluloosan lisäksi prosessissa saadaan pieniä määriä ligniiniä ja lignoselluloosaa.

”Näistä aineosista jatkojalostamme uusia raaka-aineita. Kuusen hemiselluloosan markkinoita ei varsinaisesti vielä ole olemassa, vaan meidän täytyy ensin luoda ne”, sanoo Boreal Bioproductsin toimitusjohtaja Jaakko Pajunen.
Demolaitos Vilppulaan

Mahdollisia tulevaisuuden tuotteita voisivat olla esimerkiksi aurinkovoiteet, kosmetiikkatuotteet ja liimojen raaka-aineet. Ensimmäinen kaupallinen sovellus tuli markkinoille viime vuonna: sampoo ja hiustuotesarja, jonka yhtenä raaka-aineena on yrityksen kehittämä kuusisokeri.

Tuotteita kehitetään yrityksen pilottilaitoksessa Turussa.

”Siellä on kaikki valmistusteknologian kannalta olennaiset laitteet, ja siellä voimme testata, kuinka teknologia toimii, kun se viedään isompaan mittakaavaan”, sanoo Pajunen.

Yrityksellä on tavoitteena perustaa koelaitos Metsä Fibren Vilppulan sahan yhteyteen vuonna 2026.

”Yhteistyö Metsä Fibren kanssa mahdollistaa sen, että saamme sahalta raaka-ainetta tasaisesti ympäri vuoden. Se mahdollistaa tietysti myös liiketoimintamme skaalautumisen isompaan tuotantoon.”

Viime vuonna yritys sai Business Finlandilta seitsemän miljoonan euron rahoituksen. Tuotantolaitoksen kokonaiskustannukset ovat noin 20–25 miljoonaa euroa.

Pajunen uskoo, että tarve satsata vihreään siirtymään ja luoda kestäviä biokemikaaleja on olemassa.

”Prosessimme on ympäristöystävällinen. Raaka-aineen saamme sertifioitujen metsien sivuvirroista. Valmistuksessa käytämme vettä ja lämpöä, ja lämpö tuotetaan bioenergialla. Valmiilla tuotteillamme voimme korvata fossiilisten raaka-aineiden käyttöä.”

Artikkeli on julkaistu Aarteessa 3/2024.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/25a57cea-f489-458e-a0dd-2f51bf38a3fb


[ Vastaa viestiin ]