Kirjoittaja: Nysse-Setä (23.3.2024 18:11:05) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Atrian suurin tehdasinvestointi yhdistää jättimäisen jääkaapin ja pesu

Atrian suurin tehdasinvestointi yhdistää jättimäisen jääkaapin ja pesukoneen
Alan modernia teknologiaa hyödyntävä Atrian siipikarjatehdas vastaa kasvavaan broilerin lihan kysyntään.
Tilaajalle
Atrian teollisista toiminnoista vastaava Tauno Perälä voi seurata tuotannon tilannetta ikkunan takaa lämpimässä. Salissa lämpötila on jääkaapin lukemissa.
Atrian teollisista toiminnoista vastaava Tauno Perälä voi seurata tuotannon tilannetta ikkunan takaa lämpimässä. Salissa lämpötila on jääkaapin lukemissa. Kuva: Johannes Tervo
Maatalous|Elintarviketeollisuus23.3.202409:00
Harri Kallio-Kurssi

Atrian uusi siipikarjatehdas Nurmossa on nyt toiminnassa osana laajaa tehdasaluetta, joka käsittää muun muassa ruoka- ja lihavalmistetehtaat, kaksi logistiikkakeskusta ja sikalinjan teurastamoineen.

MT pääsi ensimmäisenä mediana kurkistamaan 165 miljoonan euroa maksaneen investoinnin sisätiloja ja toimintoja.

Tehdas vaatii satojen ihmisten työpanoksen toimiakseen, vaikka viimeisimpään tekniikkaan perustuva laitos tekee monta työvaihetta koneellisesti.

Linnut tainnutetaan, teurastetaan, kynitään, höyhennetään ja suolistetaan linjalla ennen kuin sen eri osat erotellaan fileineen päivineen ilman käsityötä. Tämän jälkeen fileet trimmattaan käsin, minkä jälkeen röntgen etsii mahdolliset luujäämät.

Työntekijät valvovat linjastoa ja tuotteiden laatua sekä ohjaavat tuotantoprosesseja. Leikkaamossa tehdään vielä puukoilla tarvittavat trimmaukset.
Siipikarjatehtaan linjastolla ihmisen työpanos on korvaamaton, vaikka filepalojen irrotus tapahtuu koneella.
Siipikarjatehtaan linjastolla ihmisen työpanos on korvaamaton, vaikka filepalojen irrotus tapahtuu koneella. Kuva: Johannes Tervo

Vierailupäivänämme kello 13.30 yhteensä neljä kilometriä pitkän radan läpi oli kulkenut 86 571 lintua.

Automaatti punnitsee sekunneissa grammalleen jokaiseen pakkaukseen laskettavan tuotteen.

Kuluttajapaikkauksiin tulevat tilamerkinnät vaihdetaan aina, kun yhden tilan linnut on käsitelty ja toisen tilan saapumiserä on tullut linjalle.

Esimerkiksi suositut suikalelihat maustetaan juuri ennen kuin ne suljetaan pakkaukseen. Noin kolmannes kananlihasta ostetaan Suomessa maustamattomana.

Seuraavaksi kuluttajapakkaukset jatkavat valkoisissa muovilaatikoissa jättimäisen logistiikkakeskuksen kylmävarastoon, jossa robotit ahkeroivat lähes 18 metriä korkeiden hyllyjen välissä.

"Tuotteiden kerääminen ja pakkaaminen asiakaslähetyksiin tapahtuu kahdessa isossa logistiikkakeskuksessa. Jos asiakas tilaa täyden muovilaatikollisen vaikkapa hunajamarinoitua kanaa, laatikko siirretään automaattisesti lavalle. Jos taas asiakas tilaa vajaan muovilaatikollisen, tuotelaatikot kiertävät keräämön kautta. Siellä kerätään asiakkaan tilaama määrä tuotteita asiakaslaatikoihin,” sanoo Tauno Perälä. Hän johtaa Atria Suomen teollisia toimintoja.

Sieltä tuotteet voivat lähteä alueterminaaleihin vielä samana iltana. Kaupassa tuote on useimmiten ylihuomenna.

Koko tuotantoketju säädetään valmiiksi loppuvuoteen mennessä.

Nurmossa vuonna 2020 aloitetun investoinnin laajuutta on verrattu kilpailija HK Scanin vastaavaan Rauman tehtaaseen.

Maailmalla vastaavia Atrian mallin mukaisia tehdasmoduleita voi olla useita rinnakkain.

Nurmon tehtaan tuotantomäärä odottaa vielä huippuaan. Uuden tehtaan suorituskykyä säädetään valmiiksi loppuvuoteen mennessä.

”Yhdellä napin painalluksella tehdas ei käynnisty. Otimme oppia aiemmista investoinneistamme, että tuotanto kannattaa käynnistää vaiheittain ongelmien välttämiseksi”, sanoo Tauno Perälä.

Perälän mukaan Suomessa tuotanto poikkeaa muista maista yhdessä kohdin.

”Kansainvälisesti tarkasteltuna on harvinaista, että siipikarjan liha saapuu kauppaan niin monipuolisesti tuotteistettuna kuin Suomessa.”

Koko teollisen tuotantoketjun on toimittava vain muutamien asteen lämpötilassa, jotta lihan kylmäketju ei katkea.

”Tehdas on 18 tuntia vuorokaudesta jääkaappi, kuusi tuntia pesukone. Koko linjasto pestään päivittäin”, Perälä kertoo.
Valtaosa Suomessa ostettavasta broilerinlihasta on valmiiksi maustettua.
Valtaosa Suomessa ostettavasta broilerinlihasta on valmiiksi maustettua. Kuva: Johannes Tervo

Investointia siivitti tieto siitä, että juuri broilerin lihan kuluttajakysyntä on ollut viime vuodet alati kasvussa.

Siipikarjatuotannon kapasiteetti voi tehtaassa kasvaa aiemmasta 40 prosenttia, jos kuluttajien kysyntä ja markkinatilanne antavat siihen myöten.

Atrian historian suurin investointi vahvistaa yhtiön markkinajohtajuutta siipikarjatuotteissa Suomessa. Tehdas antaa mahdollisuuden lisätä siipikarjatuotteiden vientiä ja mahdollistaa tuotteiston kehittämisen yhä pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin.

Nurmosta lähtee pakastettuja broilerin osia vientiin, muun muassa Etelä-Koreaan ja Baltian maihin.

Atria päätti siipikarjatehtaan laajennusinvestoinnin toteuttamisesta lokakuussa 2020. Maanrakennustyöt aloitettiin keväällä 2021.

Tuotantomäärän yltäminen tiettyyn kokoluokkaan tehostaa tuotantoa ja logistiikkaa. Samalla paranevat kilpailukyky ja kannattavuus.

Atrian siipikarjatilojen koko on keskimäärin 70 000 lintua.
Siipikarjajätit maailmalla

Tyson Foods (Yhdysvallat) on yksi maailman suurimmista lihanjalostajista. Yhtiöllä on useita broilerintuotantolaitoksia eri puolilla Yhdysvaltoja.

JBS S.A. (Brasilia) on brasilialainen lihatalo, jolla on laajat toiminnot broilerintuotannossa ja lihanjalostuksessa eri puolilla maailmaa.

Cargill (Yhdysvallat) Cargill on yksi maailman suurimmista elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden yrityksistä, joka harjoittaa globaalisti laajaa broilerintuotantoa ja lihanjalostusta.

Pilgrim's Pride Corporation (Yhdysvallat) on tuotantolaitoksineen yksi maansa suurimmista broilerintuottajista.

BRF S.A. (Brasilia) on brasilialainen elintarvikeyritys, jolla on merkittäviä broilerintuotantolaitoksia useissa maissa.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/7e840f4b-6d8d-4beb-9d6e-66ac28e66bc1


[ Vastaa viestiin ]