Kirjoittaja: Nysse-Setä (20.3.2024 6:21:11) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Porkkanaa sauna täyteen

Ruokaan sitä ei mielestäni kannata laittaa.


-----



Suomalaiset joutuvat pian syömään kallista ulkomaista porkkanaa – sipuliakin riittää vain toukokuulle
Tammikuussa Vihannes-Laitila sai vielä porkkanaa Etelä-Ruotsista ja Tanskasta, mutta varastot alkavat sielläkin loppua.
Tilaajalle
Hanna Leino ja Mihai Izman lajittelivat tiistaina kotimaista palsternakkaa Vihannes-Laitilan pakkaamossa Uudenkaupungin Kalannissa. Katriina Mäki-Arvela (vas.) kävi kysymässä kuulumisia.
Hanna Leino ja Mihai Izman lajittelivat tiistaina kotimaista palsternakkaa Vihannes-Laitilan pakkaamossa Uudenkaupungin Kalannissa. Katriina Mäki-Arvela (vas.) kävi kysymässä kuulumisia. Kuva: Juha Sinisalo
Maatalous|Kasvintuotanto20.3.202404:00
Satu Lehtonen

”Koskaan ennen emme ole joutuneet turvautumaan tuontiporkkanaan näin aikaisin”, Vihannes-Laitilan markkinointipäällikkö Jari Mämmi kertoo. Syynä on katastrofaalisen märkä syksy, jonka takia paljon satoa jäi peltoon.

Mämmi kertoo, että Vihannes-Laitila joutui tuomaan ensimmäiset erät isoa teollisuus- ja kuorintaporkkanaa jo tammikuussa. Vähittäiskauppaan menevä kotimainen porkkanakin alkaa kevään edetessä loppua.

”Kauppaliikkeiltä on tullut viestiä, että huhtikuussa käännytään tuontiporkkanan varaan.”

Varastokaalia riittää seuraavaan satokauteen saakka. Mika Virtanen

Samaa sanoo MTK:n puutarha-asioiden asiantuntija Mika Virtanen.

”Porkkana on monella jo loppunut ja isoimmillakin toimijoilla varastot tyhjenevät arviolta maalis–huhtikuun vaihteessa.”

Kaalikasveja saatiin Virtasen mukaan varastoon normaalit määrät, joten varastokaalia riittää seuraavaan satokauteen saakka.

Sipulia korjattiin normaali määrä, mutta varastotappiot ovat olleet talven aikana suuret. Virtanen arvioi sipulia riittävän toukokuulle saakka.
Farah Shiigow käsitteli tiistaina kotimaista sipulia Vihannes-Laitilan pakkaamossa.
Farah Shiigow käsitteli tiistaina kotimaista sipulia Vihannes-Laitilan pakkaamossa. Kuva: Juha Sinisalo

”Kesä oli hyvä, syksy katastrofi”, Jari Mämmi luonnehtii.

Vielä heinäkuussa odotettiin hyvää satoa. Juuri, kun sadonkorjuun piti alkaa, vettä alkoi tulla kuin saavista kaatamalla.

”Muutama viljelijä sanoi, ettei ole ikinä kokenut näin märkiä nosto-oloja.”

Kun sateiden päälle tulivat pian ensimmäiset kovat pakkaset, porkkanaa jäi peltoon todella paljon. Prosentteja Mämmi ei osaa arvioida, sillä paikalliset erot olivat suuret. Joku sai nostettua 80 prosenttia sopimusmäärästään, toinen vain 10.

Vihannes-Laitilalla on kuutisenkymmentä sopimusviljelijää.

Märät nosto-olot johtivat myös säilyvyysongelmiin ja varastotappioihin. Lisäksi pesussa ja kauppakunnostuksessa on ollut ongelmia, sillä juurekset ovat erittäin savisia.
Esa Kortelainen siirsi kotimaista sipulia Vihannes-Laitilan lähettämössä tiistaina.
Esa Kortelainen siirsi kotimaista sipulia Vihannes-Laitilan lähettämössä tiistaina. Kuva: Juha Sinisalo

"Selleri on jo vaihtunut ulkomaiseen ja isompikokoista punasipuliakin tuodaan.” Jari Mämmi

Tilanne on hankala koko Pohjoismaiden alueella. Tammikuussa Vihannes-Laitila sai vielä porkkanaa Etelä-Ruotsista ja Tanskasta, mutta varastot alkavat sielläkin loppua, Mämmi kertoo. Sitten tavaraa on haettava etelämpää.

"Hinta on pamahtanut katosta läpi, ja osa puhuu jo, ettei tuontiporkkana välttämättä edes riitä. Huhtikuun alusta kesäkuun alkupuolelle kaupassa tulee olemaan tosi kallista ulkomaista porkkanaa.”

Tilanne on toki hyvä niille harvoille suomalaisviljelijöille, jotka saivat varastoihin kunnolla tavaraa. Tosin riippuu sopimuksesta, miten hinnannousut päätyvät viljelijälle asti.

”Meillä on asetettu tietyt hintapisteet ja määritetty myös niin sanottu markkinahinta, jolloin hintaa pystytään neuvottelemaan puolin ja toisin”, Mämmi kertoo.

Juuresmarkkinoilla tavara yleensä liikkuu sinne suuntaan, missä on markkinaa ja rahaa, hän huomauttaa.

"Nyt on kuitenkin viety vain muutamia eriä, tuonti on ollut isompaa.”

Porkkanan tilanne on Mämmin mukaan niukin. Monissa muissakin tuotteissa joudutaan kuitenkin kevään mittaan vaihtamaan tuontituotteisiin.

"Selleri on jo vaihtunut ja isompikokoista punasipuliakin tuodaan.”
Retikka ja fenkoli ovat Vihannes-Laitilan pakkaamossa tuontitavaraa.
Retikka ja fenkoli ovat Vihannes-Laitilan pakkaamossa tuontitavaraa. Kuva: Juha Sinisalo

Kotimainen kiinankaali Tuoreverkolta loppui jo helmikuussa.

Kuopiossa toimivalla Tuoreverkolla on noin 30 sopimusviljelijää ympäri Suomen.

”Kerä- ja punakaalia meillä riittää vielä pitkälle kesään”, toimitusjohtaja Marjut Soininen kertoo.

Juureksia yrityksen valikoimassa ei ole kovin paljon.

”Jonkin verran porkkanaa teollisuuteen, ja sitä on vielä”, Soininen kertoo. ”Tosin säilyvyys ei ole tänä vuonna kovin hyvä.”

Soininen kertoo, että Pohjanmaalla jäi palsternakkaa peltoon, kun ensin satoi ja sitten maa jäätyi. Toiveissa on, että se saadaan vielä korjattua, kun maa sulaa.

Myös luomujuureksia jäi syksyllä märkään ja jäätyneeseen maahan.

Kotimainen kiinankaali Tuoreverkolta loppui jo helmikuussa. Sitä tuodaan nyt rekkakuorma viikossa pitkäaikaiselta yhteistyökumppanilta Portugalista.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/876289f0-06d9-493d-b9b7-683c8ae8eba6


[ Vastaa viestiin ]