Kirjoittaja: Nysse-Setä (15.3.2024 16:31:09) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: UPM:n ympärillä myrskyää

UPM:n ympärillä myrskyää – Näin analyytikot arvioivat nyt osaketta

UPM on kohdannut viime aikoina useita ikäviä käänteitä. Kauppalehti kysyi analyytikoilta, mitä yhtiön tilanteesta pitäisi ajatella.

Takaisku.

Metsäyhtiö UPM on yksi työmarkkinataistelun kärsijöistä. Lakkojen lopulliset talousvaikutukset selviävät myöhemmin.

KUVA: LAURI OLANDER/KL
Tänään15:35
Päivitetty
tänään15:54
Aleksi Ylä-Anttila

Metsäyhtiö UPM on noussut viime aikoina otsikoihin. Poliittisten lakkojen takia yhtiö on joutunut ajamaan useamman tuotantolaitoksensa Suomessa alas.

Tällä viikolla Paperiliitto teki päätöksen irtisanoa voimassa olevat työehtosopimukset UPM:n kanssa. Neuvottelut jatkuvat, mutta uhkakuvana ovat myös suoraan yhtiötä koskevat työmarkkinataistelutoimet.

Selvää on, että lakoista johtuvat tuotantokatkokset aiheuttavat yhtiölle taloudellista tappiota. UPM:llä on merkittävät toiminnot Suomessa.

Yhtiön viidestä sellutehtaasta kolme operoi Suomessa, ja Lappeenrannassa toimii biopolttoainejalostamo. Lisäksi UPM:llä on Suomessa muun muassa paperintuotantoa ja tarramateriaalituotantoa.

OP-ryhmän analyytikko Henri Parkkinen kertoo tehneensä aiempien laajojen tuotantokatkoksien pohjalta karkean arvion, jonka mukaan lakkojen päiväkohtainen tulosvaikutus olisi noin 3–5 miljoonaa euroa päivässä.

”Kyllä tässä on kysymys isoista rahasummista. Lopullisten talousvaikutusten arviointi on kuitenkin tässä vaiheessa vielä hankalaa”, Parkkinen toteaa.
Paniikkiin ei ole syytä

Kyseessä on yhtiölle lyhyellä tähtäimellä selkeä takaisku.

Analyysiyhtiö Kepler Cheuvreuxin analyytikko Ola Södermark arvioi, että kansainväliset sijoittajat voivat lakkojen vaikutusten vuoksi olla varovaisia investoinneissaan Suomeen; ainakin siihen saakka, kunnes lakkojen täydet seuraukset ovat tiedossa.

”Lähiajan näkymä on epävakaa. Jos suomalaisilla yrityksillä on vaikeuksia tavaran toimittamisessa ja kuljettamisessa, tilanne on luonnollisesti parempi esimerkiksi ruotsalaisten yhtiöiden kohdalla”, Södermark sanoo.

UPM:n osake on ollut kuluvan viikon aikana hienoisessa laskussa. Parkkinen ja analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen arvioivat kuitenkin, että sijoittajat pitävät kevään lakkoruljanssia UPM:n kannalta kertaluonteisena asiana.

”En näe, että toistaiseksi olisi tapahtunut mitään sellaista, joka oleellisesti muuttaisi UPM:n näkymää sijoittajan kannalta”, Viljakainen arvioi.

Yhtiön ylimmässä johdossa vaihtuvuus on ollut viime aikoina vilkasta. Pitkäaikainen toimitusjohtaja Jussi Pesonen jäi eläkkeelle, ja hänet korvasi Massimo Reynaudo.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että UPM Raflatacista vastaava johtaja Antti Jääskeläinen siirtyy Postin toimitusjohtajaksi.

Lähitulevaisuudessa UPM:n ovat jättämässä myös eläkkeelle kuun lopussa jäävä sidosryhmäjohtaja Pirkko Harrela ja Nesteelle siirtyvä viestintä- ja brändijohtaja Hanna Maula.

Parkkinen ja Viljakainen eivät näe tilannetta kuitenkaan erityisen poikkeuksellisena. He toteavat, että henkilöstön vaihtuvuus myös pörssiyhtiöissä on yleinen asia.

”Ylimmän johdon vaihdokset ovat monessa tapauksessa jo hyvissä ajoin tiedossa. Muuten en halua ottaa johtajavaihdoksiin kantaa, koska kyse on henkilökohtaisista asioista”, Parkkinen sanoo.
Monipuolisuus tuo tukea

Heikko markkinatilanne on kurittanut koko metsäsektoria jo pitkään. Nyt ilmassa on joitakin myönteisiä signaaleja.

Asiakkaiden varastojen purkaminen on yhtiöiden mukaan vähentynyt selvästi. Sellun hinta Euroopassa on myös kehittynyt hyvin ja noussut alkuvuonna voimakkaasti.

Kuluttajien heikentynyt ostovoima painaa kuitenkin yhä kysyntänäkymiä varsinkin kartonkipakkauksien kohdalla.

UPM:llä on kuitenkin edellytyksiä selvitä vaikeassa markkinatilanteessa. Yhtiön liiketoimintaportfolio on kokonaisuutena jossain määrin hajautuneempi kuin monen muun pohjoismaisen metsäyhtiön.

”Yhtiöllä on monesta muusta yhtiöstä poiketen merkittäviä energialiiketoimintoja ja myös paperiliiketoimintaa, jossa pääosa pohjoismaisista metsäyhtiöistä ei enää operoi”, Viljakainen toteaa.
Miten käy miljardihankkeen?

Paperiliiketoiminnan pidemmän ajan näkymät ovat digitalisaation vuoksi edelleen huonot.

Tässä syklissä se ei kuitenkaan ole ollut Viljakaisen mukaan huonoin paikka, koska yhtiöt ovat kyenneet puolustamaan hintoja ja katteita varsin mallikkaasti. Myös pitkän negatiivisen kierteen kautta syntynyt joustavuus on tukenut kannattavuutta.

”Pakkausmarkkinoilla kuluttajien heikentyneen ostovoiman aiheuttama kysynnän lasku on vaikuttanut UPM:ään vain rajallisesti, kun vaikutus kartonkeihin keskittyville yhtiöille on puolestaan ollut todella iso”, Viljakainen kiteyttää.

Yhtiö on tehnyt myös tehnyt pitkään määrätietoisesti toimenpiteitä kustannuskilpailukykynsä parantamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Viime vuonna aloitti toimintansa uusi sellutehdas Paso de los Torosissa, Uruguayssa. Tänä vuonna Saksan Leunassa käynnistää tuotantonsa uusi biokemikaalitehdas.

”Yhtiöllä on vankat kasvupilarit, joiden varaan on hyvä rakentaa”, Parkkinen arvioi.

Lievä huolenaihe on se, että Rotterdamiin kaavaillun miljardiluokan biojalostamohankkeen eteneminen vaikuttaa kangertelevan.

Hankkeen etenemisestä ei ole tihkunut uutta tietoa, vaikka asia on ollut valmisteluissa jo parin vuoden ajan.
Fakta
UPM

Suomalainen metsäteollisuusyhtiö, jonka historia alkoi 1870-luvun alkupuolella ensimmäisen mekaanisen sellutehtaan sekä paperitehtaiden ja sahojen toiminnan alkaessa.

Nykyinen UPM aloitti toimintansa toukokuussa 1996, kun Repola, Kymmene, Yhtyneet Paperitehtaat, Kymin Paperiteollisuus, Kaukas ja Wisaforest yhdistyivät UPM-Kymmene Oyj -nimiseksi yhtiöksi.

UPM:n nykyinen toimitusjohtaja on italialainen Massimo Reynaudo, joka on ollut yhtiön palveluksessa vuodesta 2017 alkaen. Hallituksen puheenjohtajana toimii Henrik Ehrnrooth.

UPM:n liikevaihto tilikaudella 2023 oli 10460 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin liikevaihto oli 11720 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoinen liikevoitto tilikaudella 2023 oli 1013 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 vertailukelpoinen liikevoitto 2096 miljoonaa euroa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/upmn-ymparilla-myrskyaa-nain-analyytikot-arvioivat-nyt-osaketta/8072ce2d-02f7-478c-9cd0-f6487282f187


[ Vastaa viestiin ]