Kirjoittaja: Nysse-Setä (15.3.2024 9:06:03) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Pitäisi varmaan sijoittaa vaan korkotileille, Spinnova huti myös


Nyt puhuu pörssissä syöksyvän Spinnovan toimitusjohtaja – ”Tässä ei ole mitään yllättävää”

Spinnova kertoi torstaina heikosta tuloskehityksestä. Toimitusjohtaja Tuomas Oijala luottaa kuitenkin vankasti yhtiön teknologiaan ja strategiaan.

Haasteita.

Spinnovan uusi toimitusjohtaja Tuomas Oijala myöntää, että jotkut yhtiön arvoketjun toimijoista saattavat kärsiä makrotalouden heikosta kehityksestä lyhyellä aikavälillä.

KUVA: Spinnova
Eilen16:48
Aleksi Ylä-Anttila

Kuituteknologiayhtiö Spinnovan liikevaihto puolittui viime vuonna ja tulos valahti yhä reilummin tappiolle.

Yhtiön osake oli alkuiltapäivästä vajaan 22 prosentin laskussa 1,60 eurossa. Samalla yhtiö ilmoitti muutosneuvotteluista, joiden arvioitu vähennystarve on 16 henkilöä.

Spinnovan toimitusjohtaja Tuomas Oijala selittää heikkoa liikevaihto- ja tuloskehitystä sillä, että yhtiön teknologiamyynnin ajoitukset ja kokoluokka vaihtelevat varhaisessa vaiheessa voimakkaasti.

”Käytännössä antamamme ohjeistus liikevaihdon ja liiketuloksen osalta toteutui. Tässä ei ole sinänsä mitään yllättävää”, Oijala kertoo Kauppalehdelle.

Muutosneuvottelut kytkeytyvät Oijalan mukaan yhtiön uudistettuun strategiaan. Jatkossa sen painopiste on kuituvalmistuksen sijasta kuituvalmistukseen liittyvän teknologian myynnissä ja teknologian toimittamisessa asiakkaille.

”Haluamme uudistaa organisaatiorakenteemme sellaiseksi, että se mahdollistaa strategian toteuttamisen. Muutosneuvottelut eivät liity suoraan tuloskehitykseen.”
Horisontissa tärkeä virstanpylväs

Spinnovan kehittämä teknologia mahdollistaa puusellun muuntamisen tekstiilikuiduksi ympäristöystävällisesti.

Spinnova-kuitua ovat isoista muotibrändeistä ottaneet käyttöön muun muassa Adidas, Ecco ja H&M.

Viime vuonna Spinnovan ja brasilialaisen sellun ja paperin tuottajan Suzano S.A.:n yhteisyritys Woodspin avasi Jyväskylässä tehtaan, jossa kuitu tuotetaan sellusta mekaanisesti ilman haitallisia kemikaaleja.

Maaliskuussa yhtiöt allekirjoittivat aiesopimuksen liittyen uuteen potentiaaliseen puupohjaista Spinnova-kuitua valmistavaan tuotantolaitokseen.

Suunnitteluvaiheen on määrä alkaa vuoden 2024 toisella vuosipuoliskolla. Tätä seuraavat lopulliset investointipäätökset.

Tärkeää olisi nyt kyetä todistamaan yhtiön kehittämän teknologian skaalautuvuus. Sitä odottavat myös sijoittajat.

”Se, että teemme tällaisen oikeasti ison mittaluokan tehtaan, on todella tärkeä askel. Näytämme koko maailmalle, että tämä teknologia on skaalattavaa”, Oijala sanoo.

Pidemmällä tähtäimellä.

Spinnova uskoo, että sen kuituteknologialle riittää tulevaisuudessa kysyntää.

Suzanon on määrä vastata hankkeen rahoituksesta. Spinnovan vastuulla on teknologian toimittaminen. Alustava tavoitekapasiteetti tuotantolaitokselle on 20 000 tonnia kuitua vuodessa.

Kun vanha tehdas saa rinnalleen isomman tehtaan, Suzanon sellusta olisi Oijalan mukaan mahdollista valmistaa kuitua asiakkaille kaupallisessa mittakaavassa.

Helpossa tilanteessa uutta kuituteknologiaa kehittävät yhtiöt eivät nyt ole. Toimialalla on ollut havaittavissa makrotalouden kehityksestä kumpuavia ongelmia. Ruotsalainen verrokkiyritys Renewcell viesti syksyllä ongelmistaan ja hakeutui vastikään konkurssiin

.

Oijalan mukaan on mahdollista, että jotkut yhtiön arvoketjun toimijoista saattavat kärsiä lyhyellä aikavälillä makrotalouden heikosta kehityksestä, kuten inflaation vaikutuksista.
Kysyntänäkymät yhä lupaavat

Vielä varhaisessa vaiheessa olevan Spinnovan tavoite ja arvio on, että liiketulos saadaan nostettua positiiviseksi keskipitkällä aikavälillä, vuosien 2028–2030 aikana.

Oijalan mukaan yhtiön keskeiset kasvuajurit ovat selvät. Tekstiiliala tarvitsee jatkossa uusia kuituja, joiden aikaansaamiseksi tulee tehdä uusia tehdasinvestointeja.

Yhtiön valttina on sen teknologialla valmistetun kuidun vähäinen hiilijalanjälki, joka vastaa kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän tarpeisiin.

Potentiaalisia asiakkaita Spinnovan teknologialle on Oijalan mukaan kahdenlaisia. Suzanon kaltaisilla teollisuuden toimijoilla on tarve löytää uusia kanavia raaka-aineiden käyttämiselle.

”Investointi Spinnovan teknologiaan on heille hyvä vaihtoehto, koska näin he pystyvät lisäämään oman tuotantonsa jalostusarvoa”, Oijala arvioi.

Toisena ryhmänä hän nostaa esille tekstiilialan toimijat, joiden pyrkimyksenä on turvata kuidun saanti tulevaisuudessa.

Torstain negatiivissävytteisistä uutisista huolimatta Oijala katsoo luottavaisena tulevaan.

”Askelmerkkimme ovat selvät. On olennaista muistaa, että me olemme pitkän tähtäimen sijoituskohde. Asiakkaiden rakentamat tehtaat, joissa meidän teknologiaamme käytetään, saattavat olla käytössä kymmeniä vuosia.”
Fakta
Spinnova

Vuonna 2014 perustettu kuituteknologiayhtiö, joka kehittää selluloosakuidun käyttöä erityisesti tekstiiliteollisuuden tarpeisiin.

Yhtiön kehittämällä teknologialla puusellu voidaan muuntaa tekstiilikuiduksi ympäristöystävällisesti ilman haitallisia kemikaaleja.

Toimitusjohtajana aloitti loppuvuodesta 2023 Tuomas Oijala. Hallituksen puheenjohtajana toimii yhtiön perustajiin lukeutuva Janne Poranen. Spinnovan kotipaikka on Jyväskylä.

Suurimmat osakkeenomistajat ovat Suzano S.A, Besodos Investors Oy, Beata Domus Ab ja Janne Poranen.

Spinnovan liikevaihto tilikaudella 2023 oli 10,6 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos oli noin 20 miljoonaa euroa tappiollinen.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nyt-puhuu-porssissa-syoksyvan-spinnovan-toimitusjohtaja-tassa-ei-ole-mitaan-yllattavaa/659049c6-d60f-413e-aaf3-ff5491b469b8


[ Vastaa viestiin ]