Kirjoittaja: Nysse-Setä (15.3.2024 7:27:49) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Kuorikauppias



Kuorikauppias
Julkisuuden valokeilan väistänyt verokonsultti on likeisissä väleissä suomalaisen rahaeliitin kanssa. Hänen liiketoimiensa takia jopa Suomen lakia on muutettu. Kuka on Marko Nokka?

Tilaajille

Marko Nokka perusti Veropaja oy:n vuonna 2007. Sittemmin yhtiön nimi on muuttunut Veronaksi.
Marko Nokka perusti Veropaja oy:n vuonna 2007. Sittemmin yhtiön nimi on muuttunut Veronaksi. KUVA: JUHA SALMINEN / HS

Alex af Heurlin HS
6:00

Hurmaava. Mutta häikäilemätön. Muun muassa näin häntä kuvaillaan. Suurelle yleisölle Marko Nokka, 55, on varsin tuntematon nimi, mutta liike-elämässä hänet tunnetaan, ja harva ihminen herättää suomalaisissa yrityspäättäjissä yhtä ristiriitaisia tunteita.

Nokka ja hänen Verona-yrityksensä ovat tulleet myös taloustoimittajan työssä vastaan niin monta kertaa, että on aika tutustua mieheen tarkemmin. Nokka ottaa toimittajan ja kuvaajan vastaan 130 vuotta vanhassa uusrenessanssilinnassa, Vanhankirkon puiston kupeessa Helsingin Bulevardilla. Täällä Verona-konsulttiyhtiö, alkuperäiseltä nimeltään Veropaja, on palvellut varakkaita suomalaisia jo pitkään.

Nokka on innoissaan suomalaisten menestyksestä tenniksen juuri päättyneessä Davis Cup -turnauksessa.

”Otto Virtasen suoritukset ovat olleet aivan mielettömiä”, hän kertoo ja ohjaa vieraat kultaa kimaltelevien tapettien koristamaan neuvotteluhuoneeseen.

”Eikö puhuta enää tenniksestä?” Nokka kysyy pitkän pöydän ääressä, kun keskustelu siirtyy vakavampiin aiheisiin.

Marko Nokan ura alkoi 1990-luvulla verohallinnossa, jossa hän työskenteli muun muassa yritysverotuksen parissa. Myös hänen vaimonsa Sanna Nokka oli pitkään töissä verottajalla. Nykyään puoliso toimii Veronan konsernijohtajana.

Yrityksen myyntipuheiden mukaan yhteydet viranomaiseen ovat edelleen hyvällä mallilla. Niiden avulla Nokat pysyvät verottajan pulssilla, asiakkaille luvataan.

Verona siis auttaa varakkaita ihmisiä verosuunnittelussa. Asiakkaina on muun muassa yrittäjiä, urheilijoita ja Suomen mittapuulla hyvinkin varakkaita perheitä. Suuri osa heistä on ”Kehä kolmosen ulkopuolelta”, eräs yritystä tunteva lähde kertoo.

Käytännössä Verona tekee esimerkiksi perintöjärjestelyitä, yrityskauppoja, konsultoi ja auttaa sijoitusasioissa. Yhtenä apuvälineenä se käyttää ulkomaisia vakuutusyhtiöitä, joiden vakuutusten sisään asiakkaat sijoittavat varojaan. Kyse on niin sanotuista vakuutuskuorista. Niiden avulla sijoittaja voi esimerkiksi siirtää verotustaan hamaan tulevaisuuteen.

Kuinka paljon Veronalla on asiakasvaroja ulkomaisissa vakuutuskuorissa?

”En tiedä, onko se julkista”, Nokka vastaa.

Asiakkaille olette kertoneet, että miljardi euroa.

”Varmasti siinä paikkeilla. En itse asiassa tiedä ihan tarkkaan sitä. Varmasti olemme olleet mukana järjestelemässä yhteensä suurempiakin summia.”

Jos Nokan yritys todella on kerännyt miljardi euroa suomalaisten varoja ulkomaisiin kuoriin, se on todennäköisesti markkinajohtaja Suomessa. Verottaja arvioi, että suomalaisilla on yhteensä noin kuusi miljardia euroa varoja ulkomaisissa sijoitusvakuutuksissa.

”Olemme tehneet niitä paljon. Se on totta”, Nokka sanoo.

Verona on kasvanut vuosien varrella, nyt siellä työskentelee noin 70 konsulttia.

”Olemme pystyneet työllistämään ja tekemään lainmukaisia juttuja. Laki on pyhä meille.”

Näyttää siltä, että Veronassa on nyt tuulista: HS Vision tietojen mukaan työntekijät ovat viime aikoina vaihtuneet nopeaan tahtiin, samoin asiakkaat. Tytäryhtiö Verona Consulting oy on tehnyt viime vuosina heikkoa tulosta. Vähän tämän haastattelun tekemisen jälkeen tytäryhtiön toimitusjohtaja sai lähteä.

Nokka sanoo pitävänsä vaihtuvuutta normaalina ja kertoo konsernin tuloksen kehittyneen suotuisasti.

Verona toimii lähinnä Suomessa ja Luxemburgissa. Toisaalta verosuunnittelu on usein hyvinkin kansainvälistä. Asiakkaat ja heidän pääomansa siirtyvät tarvittaessa nopeastikin maasta toiseen.

Nokka viittaa esimerkiksi urheilijoihin, jotka joutuvat matkustamaan maailmalla ison osan ajasta. Tai vaihtamaan seuraa vuoden välein eri puolille maailmaa. Matkustaminen ja muuttaminen voivat tehdä veroasioista kimurantteja.

”Pitää neuvoa heitä siten, että he eivät joudu vaikeuksiin.”

HS Vision tietojen mukaan Nokka on ollut hyvin innovatiivinen vakuutustuotteiden kehittäjä. Hänen yrityksensä asiakkaat ovat siirtäneet ulkomaisten vakuutusyhtiöiden suojiin vähän kaikenlaista omaisuutta.

Siis asiakkaat ovat siirtäneet, Nokka alleviivaa. Konsultti vain neuvoo ja asiakkaat toimivat.

Vakuutuksen sisään on voitu siirtää esimerkiksi asiakkaan oman yrityksen osakkeet. Tai ihan vain asiakkaan riihikuivaa rahaa, jonka vakuutusyhtiö on sen jälkeen lainannut takaisin asiakkaan yritykselle. Yritys on voinut vähentää vakuutukseen maksamansa korkokulut verotuksessa.

Kuulostaa aggressiiviselta verosuunnittelulta.

”Aggressiivisuus on sellainen poliitikkojen keksimä termi. Kaikki se, mitä teemme, pohjaa lainsäädäntöön ja keskusverolautakunnan päätöksiin. Sen pohjalta näitä tuotteita olemme tehneet”, Nokka kertoo.

”Miten se voisi olla aggressiivista, jos verottaja sen joka vuosi säännönmukaisessa verotuksessa tarkastaa?”

Jotain Veronan asemasta kertoo, että yrityksen mukaan on epävirallisesti nimetty kokonainen lakipykälä. Vuonna 2020 Suomen tuloverolakiin lisättiin pykälä 35b: Eräiden vakuutusten erityinen verotusmenettely. Sijoituspiireissä se tunnetaan Lex Veronana.

”Sellaista termiä minä en ole kuullut”, Nokka väittää ja kallistaa päätään kysyvästi.

Lainsäätäjä pyrki suitsimaan liian aggressiiviseksi katsottua verosuunnittelua. Verottajan mukaan ulkomaisia vakuutuskuoria on käytetty harmaan talouden välineenä, muun muassa tulojen salaamisessa ja ilmoittamattomien tulojen kotiuttamisessa.

Vuoden 2020 lakiuudistus puuttui vakuutuskuorten sisään rakennettuihin virityksiin. Enää kuoriin ei voi laittaa mitä tahansa omaisuutta. Lakiuudistus iski suoraan Nokan innovoimiin tuotteisiin, siitä lempinimi.

Nokan mukaan Verona tai sen asiakkaat eivät kärsineet lakiuudistuksesta sen enempää kuin kilpailijatkaan.

”Sehän ei ole kiellettyä, jos se on laissa hyväksyttyä.”


Muun muassa tennis ja moottoriurheilu ovat lähellä Marko Nokan sydäntä.
Muun muassa tennis ja moottoriurheilu ovat lähellä Marko Nokan sydäntä. KUVA: JUHA SALMINEN / HS

Paperia on yli 16 000 sivua. Kun kahlaa läpi koko keskusrikospoliisin Nuorisosäätiö-esitutkintamateriaalin, selviää, että Marko Nokka seurasi keskustataustaisen säätiön tapahtumia aitiopaikalta.

Vuosina 2014–2018 Nuorisosäätiö solmi hurjan määrän kauppoja ja rakennusprojekteja. Monet liiketoimista olivat säätiölle hyvin epäedullisia. Monimutkaisten laina- ja laskutusjärjestelyiden kautta rahoja päätyi säätiön johtokaksikolle Perttu Nousiaiselle ja Aki Haarolle. Usein välikäsinä toimi virolaisia konsultteja ja veroparatiisiyhtiöitä.

Kokonaisuus on todennäköisesti Suomen historian laajin talousrikosvyyhti. Säätiön hallituksen entinen puheen­johtaja Perttu Nousiainen tuomittiin yli neljän vuoden vankeuteen. Haaron ja muiden syytettyjen osalta tuomiota odotetaan juhannukseen mennessä.

Nokan ja Veronan nimet tulevat vastaan sekä krp:n että Helsingin poliisin esitutkintamateriaaleissa kerta toisensa jälkeen. Mistään rikoksista Nokkaa ei Nuorisosäätiöön liittyen ole epäilty tai syytetty.

Niin keskeinen rooli Nokalla on säätiön elämässä kuitenkin ollut, että on suorastaan ihme, että hän on pystynyt pääasiassa väistämään julkisuuden valokeilan suurta mediahuomiota saaneessa jutussa.

Kun Nuorisosäätiön johto kokousti, kokouspaikkana oli usein Veronan toimisto Bulevardi 10:ssä. Välillä istuttiin juuri tämän saman pöydän äärellä.

Kun mainitsen Nuorisosäätiön, Nokan ilme ei värähdäkään. Hän kertoo hymyillen roolistaan SSR:ssä. Se oli rakennusyhtiö, joka teki bisnestä Nuorisosäätiön kanssa. SSR Groupin hallituksessa istunut Nokka kertoo valvoneensa siellä, että yhtiö noudatti lakia.

”On aina sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät halua noudattaa pelisääntöjä, silloin tehtävä on pitää huoli siitä, että sellaisessa ei olla mukana.”

Miten näet, että onnistuit työssäsi SSR:n hallituksessa?

Nokka kertoo, ettei hänellä ollut osaa rakennusyhtiön käytännön toiminnassa.

Tilinpäätöksistä ja poliisin papereista voi tosin päätellä muuta. Nokka istui hallituksessa, minkä lisäksi hänen Verona-yhtiönsä laskutti SSR:ää konsultoinnista Nuorisosäätiö-sotkun aikoihin. Poliisin esitutkintamateriaalista selviää sekin, että Nokka toimi myös SSR:n pääomistajan, nyt jo edesmenneen Mika Wileniuksen henkilökohtaisena verokonsulttina. Nokka tosin kiistää tämän.


Marko Nokka esitteli HS:lle klubitiloja Veronan Bulevardilla sijaitsevan toimiston alakerrassa.
Marko Nokka esitteli HS:lle klubitiloja Veronan Bulevardilla sijaitsevan toimiston alakerrassa. KUVA: JUHA SALMINEN / HS

Rakennusyhtiön tehtävien lisäksi Nokka järjesteli asioita pöydän toisella puolella eli Nuorisosäätiössä.

Nokka ja muut Veronan konsultit muun muassa neuvoivat säätiötä verotusasioissa ja järjestelivät sille rahoitusta eri puolilta Eurooppaa.

Verona laskutti Nuorisosäätiötä sadoillatuhansilla euroilla.

”Kun me tehdään töitä, me laskutetaan.”

Miten hyvin tunnet Nuorisosäätiön johtokaksikon, Nousiaisen ja Haaron?

”Hyvin ja huonosti. Tunnen paljon ihmisiä”, Nokka vastaa.

Nuorisosäätiön toimintaa läheltä seuranneet tahot kuvailevat Nokan ja säätiön vanhan johdon välejä likeisiksi.

Vuonna 2015 Viron pääministeri Taavi Rõivas otti Tallinnassa vastaan suomalaisdelegaation. Mukana olivat muun muassa kokoomuksen silloinen kansanedustaja Eero Lehti vaimoineen, Nuorisosäätiön Nousiainen ja SSR:n Wilenius – sekä Marko ja Sanna Nokka.

Säätiön nykyinen hallituksen puheenjohtaja Jari Laine kertoo HS:lle, että säätiöstä on kateissa edelleen kymmeniä miljoonia euroja. Kun kerran Nokka on seurannut näin likeltä Nuorisosäätiön tapahtumia, tietäisikö hän arvata, mihin Nuorisosäätiön miljoonat ovat päätyneet?

”En todellakaan voi tietää. En tietenkään voi tietää.”

On vielä yksi erikoinen seikka Veronaan ja Nuorisosäätiöön liittyen.

Syksyllä 2017 viranomaisten jo selvittäessä sotkuja säätiön ovelle ilmestyi puolalaisia rahoittajia. Ne lainasivat säätiölle 20 miljoonaa euroa. Edelleenkään ei oikein tiedetä, keneltä tuo raha lopulta tuli. Rahat käytettiin ylihintaiseen kerrostalokauppaan Helsingin Kampissa, kertoi Yle maaliskuussa 2020.

Poliisin valtavassa esitutkintamateriaalissa eritellään puolalaisiin liikemiehiin kytkeytyviä yrityksiä. Yksi nimi listassa pistää silmään, puolalainen Verona Consulting SP Z.O.O.

”Ei soita mitään kelloja”, Nokka sanoo. Puolan Verona ei hänen mukaansa liity millään tavalla suomalaiseen Verona-yhtiöön.

Olitko mukana järjestämässä puolalaista rahaa Nuorisosäätiöön?

”En tiedä enkä kommentoi, mutta en usko. Tiedän kyllä puolalaisia rakentajia paljonkin Suomessa.“

Marko Nokkaa kuvaillaan ”strategiseksi idealingoksi” ja ”sähköjänikseksi”, joka hakee asiakkaille jatkuvasti uusia kasvumahdollisuuksia. Hän ei kaihda riskejä.

HS haastatteli tätä juttua varten useita Nokan toimintaa seuranneita ihmisiä. Sijoituspiirit ovat pieniä, eikä kukaan halua kommentoida nimellään.

Nokka tunnetaan ”namedroppailusta” eli siitä, että hän tykkää tuoda keskustelun lomassa esiin tunnettuja asiakkaitaan ja tuttavuuksiaan. Nokka ottaa palaverihuoneen haltuun, kuvaa yksi haastateltava.

”Nokan tavaramerkki on fläppitaulu. Usein hän singahtaa tuoliltaan ylös. Kädet heiluvat ja taululle hän piirtää koilliseen osoittavia käppyröitä.”

Nokka on myös polttanut uransa aikana siltoja, eivätkä kaikki asiakkaat ole olleet tyytyväisiä saamiinsa neuvoihin. Riskit ovat saattaneet realisoitua tai kulut yllättää. Esimerkiksi yhteistyö vanhan kumppaniyrityksen Taaleritehtaan kanssa päättyi aikoinaan riitaisasti.

Nokka vähättelee ongelmia Taaleritehtaan kanssa.

”Riitely on niin suhteellinen käsite”, hän sanoo naurahtaen.

Iittiin suunnitellusta Kymiringistä piti tulla jättimäinen, sadantuhannen ihmisen moottoriurheilukeskus. Tässäkin hankkeessa Nokka oli mukana. Hänen yrityksensä toimi konsulttina, kun rahoitusta etsittiin pitkin Eurooppaa.

Kymiring hakeutui konkurssiin keväällä 2023. Helmikuussa 2024 unkarilaiset sijoittajat ostivat radan konkurssipesältä. Nokka harmittelee hankkeen kohtaloa.

”Me olimme mukana auttamassa, että Suomeen saataisiin suuri moottoriurheilurata. Autoimme strukturoimalla, ja kaikilla muilla tavoin.”

Yksi Kymiringin rahoittajista oli Onvest-perheyhtiö, jonka varat ovat alkujaan peräisin rakennusalan tukkuriyhtiö Onnisesta.

Myös tässä tapauksessa Nokka näyttää hoitaneen monia eri tehtäviä. Radalle rahoitusta etsinyt Nokka istui Onvestin hallituksessa vuosina 2020–2023. HS Vision tietojen mukaan hän nousi lyhyessä ajassa Onvestin hallituksen puheenjohtajan Maria Toivasen luotetuksi ja käytti sitä kautta yhtiössä merkittävää valtaa.

Nokan hallituspestin aikana Onvestissa tapahtui paljon. Muu hallitus vaihtui, osa jäsenistä poistui kesken kautensa. Myös toimitusjohtaja ja muita avainhenkilöitä siirtyi sivuun.

Vuoden 2023 alussa Onvest nousi Puurakentajat-yhtiön pääomistajaksi. Alle vuosi sijoituksen tekemisen jälkeen Puurakentajat hakeutui konkurssiin marraskuussa 2023.

Onvestin hallituksen puheenjohtaja Maria Toivanen ei halunnut kommentoida asiaa.

Nokan uralta löytyy useita tilanteita, joissa hän tai hänen yhtiönsä on konsultoinut yhtä aikaa sekä ostajaa että myyjää. Tällaisissa tilanteissa voi syntyä riski, että konsultti ei toimi riippumattomasti asiakkaansa hyväksi.

Onko Veronassa normaali menettelytapa, että istutte vaikkapa rahoitustilanteessa molemmin puolin pöytää?

”Voi voi”, Nokka sanoo ja huokaa.

”Suomi on pieni maa, ja me annamme verokonsultaatioita valtavalle määrälle yhtiöitä. Voit ottaa vastinpareja paljonkin. Esimerkiksi jos on kaksi hampurilaiskauppiasta, voimme konsultoida molempia.”

Nokan mukaan veroasiantuntijat konsultoivat yleensä kaikkia, jotka tarvitsevat apua. Asiakkaita ei rajata.

”Voimme auttaa aina kaikkia.”

Kun haastattelu Bulevardilla on ohi, palataan tennikseen. Toimiston eteisessä Marko Nokka antaa käteen mainoslehtisen.

See you in Monaco!

Verona kutsuu tärkeimmät asiakkaansa seuraamaan Monte Carlon Masters-tason tennisturnausta. Otteluita voi seurata Veronan aitioista ja muuten aikaa voi viettää ”vip-loungessa”, jonka terassilta aukeaa merinäköala.


Veronan esite Monte Carlon tennisturnauksesta.
Veronan esite Monte Carlon tennisturnauksesta. KUVA: JUHA SALMINEN / HS


https://www.hs.fi/visio/art-2000010105762.html


[ Vastaa viestiin ]