Kirjoittaja: Nysse-Setä (15.3.2024 6:58:43) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Sampo on ostopaperi

Sampo on ostopaperi, sanoo jättipankin analyytikko

Sammon osakkeen arvostus näyttää houkuttelevalta, sanoo Bank of American analyytikko Freya Kong Kauppalehdelle. Hän perustelee näkemystään Sammon johtavalla markkina-asemalla Pohjoismaissa ja ripeällä kasvulla Britanniassa.

Arvostus perusteltu.

Sammon osakkeella pitäisi olla preemio muuhun vakuutusmarkkinaan nähden, sanoo Bank of American analyytikko Freya Kong.

KUVA: Armi Utti
Tänään6:30
Hellevi Mauno

Yhdysvaltain suurimpiin pankkeihin kuuluvan Bank of American analyytikko Freya Kong näkee vakuutuskonserni Sammon osakkeessa selvän nousuvaran.

”Sammon osakkeen arvostus näyttää houkuttelevalta ja sillä tulisi käydä kauppaa preemiolla muuhun vakuutusmarkkinaan nähden. Sen ensi vuoden ennustettuun tulokseen pohjautuva p/e-kerroin on 15 tuntumassa, kun muiden eurooppalaisten vahinkovakuuttajien vastaavat kertoimet ovat kymmenen tuntumassa”, Lontoossa asemapaikkaansa pitävä Kong sanoo Kauppalehdelle.

”Mielestämme Sammon arvostuskerroin voisi olla korkeampikin. Sammolla on johtava markkina-asema Pohjoismaissa ja liiketoiminta Britanniassa kasvaa nopeasti”, hän perustelee.

Kong näkee koko pohjoismaisen vahinkovakuuttamisen sektorin houkuttelevana muun muassa siksi, että markkina on pitkälti vallitsevien pelaajien hallussa: uusien toimijoiden ei ole helppo vallata alaa. Markkinoilla toimivilla on vähäinen asiakasvaihto ja runsaasti hinnoitteluvoimaa eli ne pystyvät nostamaan hintojaan ilman, että tämä vaikuttaa kysyntään.

”Myönnettäköön, että Sammon osake on kalliimman puoleinen, mutta syystä. Hyvä yhtiö, hyvä osake”, Kong summaa.
”Hastings askeleen edellä”

Sammon omistama brittiläinen vahinkovakuuttaja Hastings raportoi kovasta tuloksesta viime vuoden neljänneltä neljännekseltä. Hasting onnistui haastavassa ympäristössä. Britanniassa on koettu viime vuosina Pohjoismaita selvästi kovempi korvausinflaatio eli korvaussummien kasvu.

Kongin mukaan Britannian vakuutusmarkkinassa alkaa näkyä elpymisen merkkejä, kun vakuutusyhtiöt ovat onnistuneet nostamaan asiakkailta laskutettavia vakuutusmaksuja.

”Hastings on ollut ehkä askeleen edellä muuta Britannian markkinaa elpymisessään”, Kong sanoo.

”Britanniassa vakuutusmarkkinassa käydään tiukkaa kilpailua. Ihmiset kilpailuttavat mielellään autovakuutuksiaan. Vakuutusten hinnoittelu on läpinäkyvää, eli asiakkaiden on helppo vertailla vakuutusten hintoja”, Kong kuvailee brittimarkkinaa.

Sampoa seuraavien analyytikoiden ostosuosituksissa on selvää hajontaa. Analyytikoista noin puolet suosittaa ostamaan tai lisäämään osaketta ja noin puolen suositus on neutraali. Muutama analyytikko kehottaa myymään tai vähentämään.

Tavoitehintojen keskiarvo on 43,90 eurossa. Osakkeella käytiin torstaina kauppaa noin 40,50 eurossa. Bank of American tavoitehinta osakkeelle on 44,80 euroa.
Tavoitteissaan konservatiivinen

Sampo julkisti viime viikon keskiviikkona uudet taloudelliset tavoitteensa. Konserni tavoittelee vuosina 2024–2026 keskimäärin yli seitsemän prosentin suuruista osakekohtaisen operatiivisen tuloksen vuosikasvua, alle 85 prosentin yhdistettyä kulusuhdetta ja yli neljän miljardin euron käytettävissä olevan pääoman kertymää.

Sammon yhdistetty kulusuhde oli viime vuonna 84,6.

”Tavoitteet ovat aika konservatiivisia eli helposti saavutettavissa seuraavien vuosien aikana. Sampo on yleensäkin aika konservatiivinen tavoitteissaan: se haluaa mieluummin ylittää selvästi tavoitteensa kuin aiheuttaa pettymyksen”, Kong arvioi.

Sampo on aiempina vuosina asettanut omat erilliset tavoitteensa tytäryhtiöilleen Ifille ja Hastingsille. Nyt kun Sampo on puhdas vahinkovakuuttaja, koko konsernilla on yksi ja sama ohjeistus.

”Hastingsin oma ohjeistus olisi tarjoillut lisätietoa siitä, millainen toimija se haluaa brittimarkkinassa olla. Mutta ohjeistuksen yhtenäistäminen käy järkeen”, Kong sanoo.
Valoisa osinkonäkymä

Sammon osinkopolitiikan mukaan konserni jakaa perusosinkoa yli 70 prosenttia operatiivisesta tuloksestaan. Jos operatiivinen tulos kasvaa tavoitteiden mukaisesti, myös vuosittain jaettavan osingon pitäisi kasvaa.

”En näe Sammon leikkaavan osinkoaan. Sammolla on vahva tase. Vaikka jokin vuosi olisikin heikompi tulosvuosi, osingon pitäisi vähintään pysyä edellisvuoden tasolla. Tässä piilee Sammon osinkopolitiikan kauneus”, Kong sanoo.

Sammon konsernijohtaja Torbjörn Magnusson luonnehti viime viikolla Sammon periaatetta osingonmaksussa yksinkertaiseksi.

”Meillä on hyvin yksinkertainen periaate osingonmaksun suhteen. Maksettavan osingon täytyy myötäillä operatiivisen osakekohtaisen tuloksen kehitystämme. Jos teemme enemmän tulosta, jaamme myös enemmän osinkoa”, Magnusson sanoi Kauppalehden haastattelussa.

”Osinkopolitiikkamme mukaan jaamme perusosinkoa yli 70 prosenttia operatiivisesta tuloksestamme, mutta olemme jakaneet osinkoa itse asiassa tätä enemmän. Maksamme kuitenkin vähintään tuon 70 prosenttia.”
Fakta
Analyytikot näkevät kevyen nousuvaran

Analyytikot näkevät Sammon osakkeessa nousuvaraa. Osakkeella käytiin maanantaina kauppaa noin 40,50 eurossa. Analyytikoiden tavoitehintojen keskiarvo on selvästi korkeammalla 43,90 eurossa. Osakekurssi on noussut alkuvuodesta reilun kaksi prosenttia.

Bank of American Sampoa seuraava analyytikko Freya Kong sanoo, että Sammon osakkeen arvostus näyttää houkuttelevalta. Hän perustelee Sammon muita vakuutusosakkeita korkeampaa arvostustasoa markkinajohtajuudella ja nopealla kasvulla Britanniassa.

Sampo tavoittelee vuosina 2024–2026 keskimäärin yli seitsemän prosentin suuruista osakekohtaisen operatiivisen tuloksen vuosikasvua, alle 85 prosentin yhdistettyä kulusuhdetta ja yli neljän miljardin euron käytettävissä olevan pääoman kertymää. Kong kuvaa tavoitteita konservatiivisiksi.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sampo-on-ostopaperi-sanoo-jattipankin-analyytikko/4b1817a6-5bf8-47e4-baff-f32b92129d57


[ Vastaa viestiin ]