Kirjoittaja: Nysse-Setä (13.3.2024 7:20:06) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Adidas mukavasti nousussa - itsellä Seligson top 25 brands kautta


Hittilenkkarit tuleen? Kriisiin törmännyt Adidas löysi pelastuksen klassikoistaan

Keskiviikon tulosjulkistuksessa sijoittajien huomio kiinnittyy erityisesti yhtiön toimitusjohtajan Bjørn Guldenin kommentteihin tämän vuoden näkymistä. Adidas näyttää selvinneen kuivin tossuin vaikeasta vuodesta.

Kolme raitaa.

Yeezy-lenkkareiden jälkeen Adidas on saanut vetoapua klassikoista. Kysyntänäkymät ylittävät odotukset.

KUVA: Michael Kappeler
Tänään7:00
Joonas Huhtaniemi

Kuluttajatuoteyhtiö Adidaksen viime vuodet ovat olleet liiketoiminnallisesti erittäin haastavia. Nyt yhtiö näyttää saaneen toimintansa parempaan järjestykseen.

Viime vuoden alussa yhtiö nimitti uudeksi toimitusjohtajakseen norjalaisen Bjørn Guldenin. Hän siirtyi Adidakselle yhtiön kilpailijasta urheiluvaate ja -välinevalmistaja Pumasta.

Hänen aikakaudellaan yhtiön osakekohtainen hinta on noussut noin 45 prosenttia. Samaan aikaan pahimpien kilpailijoiden Niken ja Puman kurssikehitys on ollut laskusuuntaista.

Reilun vuoden aikana on kuitenkin tapahtunut paljon.

Viime vuonna Adidaksen pelastukseksi koituivat lopulta Samba ja Gazelle -klassikkotennarit. Kasvaneen kysynnän vuoksi yhtiö päätti kymmenkertaistaa malliston tuotannon alkuperäiseen suunnitelmaansa verrattuna.

”Aluksi yhtiö suunnitteli jopa polttavansa jo valmistetut Yeezy-lenkkarit.”

Yhtiö myös päätti olla alaskirjaamatta varastoihin jääneitä Yeezy-lenkkareita.

Klassikkotennarit nostettiin isosti esiin sen jälkeen, kun Adidas päätti lopettaa pitkäaikaisen yhteistyönsä rap-artisti Yen eli Kanye Westin kanssa lokakuussa 2022. Tämän taustalla olivat artistin antisemitistisiksi tulkitut lausunnot.

Yen nimeä kantava Yeezy-lenkkarimallisto on ollut yksi yhtiön suosituimmista tuotteista julkistamisestaan vuodesta 2015 lähtien.

Aluksi yhtiö suunnitteli jopa polttavansa jo valmistetut Yeezy-lenkkarit, mutta päätti lopulta myydä tuotteet. Näistä voitoista Adidas lahjoittaa osan antisemitismin ja vihapuheen vastaiseen hyväntekeväisyystyöhön.

Viime vuonna Yeezy-lenkkareiden liikevaihto oli noin 750 miljoonaa euroa, kun vuonna 2022 se oli noin 1,2 miljardia euroa.
Toimitusjohtajan kommentit tutkan alla

Adidas julkistaa keskiviikkona vuoden 2023 tuloksensa. Yhtiö kuitenkin antoi esimakua tammikuun lopussa julkistamalla ennakkotietoina viime vuoden liikevaihdon sekä liiketuloksen.

Viime vuonna tammikuussa yhtiö varoitti valmistautuvansa jopa 700 miljoonan euron liiketappioon, mutta vuotta myöhemmin se kertoi kalenterivuoden liikevoiton olleen 268 miljoonaa euroa.

Viimeisimmän ohjeistuksen mukaan Adidas odotti noin 100 miljoonan euron liiketappiota. Tappiollinen tulos olisi ollut yhtiölle ensimmäinen 31 vuoteen.

Positiivisen tuloskehityksen taustalla olivat nelosneljänneksen odotettua paremmin sujunut operatiivinen liiketoiminta sekä yhtiön päätös jättää alaskirjaamatta varastoihin kertyneet Yeezy-lenkkarit.

Lenkkareista Adidas arvioi saavansa myyntiä kuluvana vuonna noin 250 miljoonan euron edestä. Yhtiö on kertonut myyvänsä tuotteet sisäänostohintaan.

Lisäksi yhtiö arvioi kärsineensä noin miljardin euron liikevaihdon menetykset heikentyneen Argentiinan peson takia. Maan valuutta on heikentynyt sen presidentin Javier Milein suorittaman devalvaation seurauksena.
Adidas

Adidas AG on saksalainen vaatteiden ja kenkien valmistaja, joka valmistaa lähinnä urheiluvarusteita.

Yhtiön perusti vuonna 1949 saksalainen Adolf ”Adi” Dassler.

Hänen veljensä Rudolf Dassler perusti niin ikään urheiluvaate ja -välinevalmistaja Puman. Veljekset riitautuivat, jonka jälkeen he perustivat omat tuotemerkkinsä.

Adidas osti oikeuden suomalaisen Karhun kengissään käyttämään kolmen raidan merkkiin Helsingin olympialaisissa vuonna 1952. Karhu oli käyttänyt merkkiä ennen Adidasta.

Keskiviikkona Adidaksen toimitusjohtajalta odotetaankin tuoreita kommentteja tämän vuoden näkymiin.

Tammikuussa kuluvan vuoden tulosennusteet tuottivat pettymyksen. Kalenterivuodelta analyytikot odottivat noin 1,3 miljardin euron liikevoittoa, mutta yhtiön mukaan se tavoittelee noin puolen miljardin euron liikevoittoa.

Ennakkotietojen julkistuksen yhteydessä toimitusjohtaja kuitenkin mainitsi, että heidän ennusteensa on hyvin varovainen ja se perustuu huonoimpaan mahdolliseen skenaarioon.

Gulden on myös aikaisemmin tullut tunnetuksi hyvin maltillisista ennusteistaan.
Euro 2024 kotikentällä

Yhtiön toimitusjohtaja Bjørn Gulden on entinen jalkapalloilija, jonka ura kuitenkin jäi lyhyeksi loukkaantumisen vuoksi.

Sekä hänelle että Adidakselle ensi kesän jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailut ovat näytönpaikka.

Saksalaisbrändi on pitkään ollut Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n pääsponsori. Saksassa pidettävät EM-kisat pelataan Adidaksen palloilla, minkä lisäksi yhtiö on vahvasti esillä monen maajoukkueen virallisena paitasponsorina.

Tämän hetkisten sopimusten mukaan turnauksessa noin kolmannes pelaa Niken peliasuilla, neljännes Adidaksen, ja noin kuudennes Puman peliasuilla. Loput jakautuvat pienempien brändien kesken.

Tilanne on sama pitkälti sama kuin neljä vuotta sitten pelatuissa EM-kilpailuissa. Tätä ennen Adidas oli ollut johtava paitasponsori.

Adidakselle kisat tulevat juuri oikeaan aikaan. Yeezy-saagan vahingot ovat onnistuttu minimoimaan, ja kysyntää näyttää olevan korvaaville tuotteille.

Suomella on vielä mahdollisuus päästä EM-kisoihin jatkokarsintojen kautta. Niken peliasuissa pelaavat huuhkajat kohtaavat jatkokarsinnoissa Adidaksen sponsoroiman Walesin.

Tässä ottelussa norjalaistoimitusjohtaja lienee puolensa valinnut.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hittilenkkarit-tuleen-kriisiin-tormannyt-adidas-loysi-pelastuksen-klassikoistaan/c36a7faf-3374-48d8-aadf-94898b1e5165


[ Vastaa viestiin ]