Kirjoittaja: xxxxx (8.3.2024 12:30:26) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Lyhyt analyysi Wärtsilästä (+taustaa omille sijoituksille)

Noin vuosi sitten aloitin oman osakesalkkuni muokkauksen. Silloin salkussa oli noin 150 eri osakesarjaa, pääasiassa jenkeistä. Suomalaisia noin 30. En juurikaan tuntenut osakesalkkujeni yhtiöiden toimintaa (kuin pintapuolisesti). Muokkausprojektina oli siirtyä suorissa osakesijoituksissa vain suomalaisiin yhtiöihin ja muut sijoitukset indeksiETFiin. Tavoitteena on tuntea hyvin kaikki yhtiöt, joihin sijoitan suoraan. Tavoitteena noin 25 yhtiön osakesalkku, joista 10-15 suurella painolla (yhteensä yli 75% osakesalkun kokonaispainosta). ETFistä olen sijoittanut eniten iShares SP500n ja Xtrackers Japaniin.

Suomi-salkkuun olen hakenut yhtiöitä, jotka ovat globaalisti johtavia tai lähellä kärkeä omalla toimialallaan. Joissakin tapauksessa johtava asema voi olla maantieteellisesti rajoitetummalla alueella, esim Nordea, Kesko ja Sampo. Lisäksi yhtiöiden pitää olla kasvu-uralla ja tuloksen teko vakaata suhdanteet huomioiden. Vakavaraisuus tärkeää. Tavoitteena, että osakesalkun keskimääräinen (painotettu) P/E on alle 13 ja EV/EBIT keskimäärin alle 10. Lisäksi voitonjako osakkaille (osingot + omien ostot) keskimäärin hieman yli 5% osakekurssista. Tämän lisäksi salkkuun saa kuulua muutama tuloskäännettä tekevä yhtiö, esimerkkinä Stockmann ja uutena tulokkaana Nokian Renkaat.

Tällä hetkellä salkun 15 suurinta yritystä (kokonaispaino 80% suorista osakesijoituksista) ovat suuruusjärjestyksessä:
Nordea, Mandatum, UPM, Valmet, Fortum, Kemira, Stockmann, Huhtamäki, Wärtsilä, Kesko, Metso, Sampo, Neste, Orthex ja Aktia.

Näistä Sampoa olen keventänyt ja Neste on tarkkailuluokalla. Orthex on uusi tulokas salkussani. Wärtsilän osuus on noussut merkittävästi ja noussee vielä lisää. Jenkki ETFiä olen viime päivinä keventänyt ja lisännyt Suomi-salkun painoa.

LYHYESTI WÄRTSILÄSTÄ

Vuoden 2023 tuloksella yrityksen P/E oli 23.6, EV/EBIT 15.6 ja osingot 2.2% eli näiden lukujen perusteella ei täyttäisi ehtojani. Viime vuoden tulosta painoivat vanhat (ennen inflaation kiihtymistä) saadut tilaukset, jotka on kai kaikki nyt toimitettu. Vuoden 2024 ennusteeni mukaan P/E on 18, EV/EBIT 12.5. Korkotason nousu ei rasita yhtiötä, koska se on käytännössä nettovelaton. Arvelen tuloskasvun jatkuvan vuosia.

Wärtsilä on merkittävä peluri, kun globaalisti halutaan edetä kohti hiilineutraalisuutta. Päästöistä noin 3% syntyy merenkulusta. IMOn tavoitteena on päästä merenkulussa nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä eli noin 25 vuoden kuluttua. Tuo 25 vuotta on keskimääräinen laivan käyttöikä eli tuon tavoitteen toteutuminen vaatii uusilta laivoilta merkittävästi pienempiä päästöjä kuin vanhoilta. Lisäksi nykyisiin laivoihin tullaan tekemään muutostöitä. Wärtsilä on globaalisti markkinajohtaja (tai aivan kärkeä) usean teknologian osalla, joilla noita asioita ratkotaan. Wärtsilää auttaa muiden yhtiöiden tavoite pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Nämä yritykset haluavat vähentää päästöjä myös logistiikassa, joka pakottaa varustamoja uusimaan tai modernisoimaan laivojaan. Wärtsilä panostaa paljon tuotekehittelyyn. Yhtiö on nostanut tuotekehittelyyn käytettävien varojen määrän yli 4% liikevaihdosta. Lukuisia uusia moottoreita (tekniikoita) on juuri lanseerattu tai tullaan lanseeraamaan lähiaikoina. Myös hiilidioksidin talteenottoon yrityksellä on ratkaisuja.

Wärtsilän herkkyys suhdanteille on vähentynyt. Yli 50% liikevaihdosta tulee palveluista (esim huoltosopimukset).

Wärtsilän toinen toimiala liittyy energiaan (sähkö). Wärtsilä tuottaa ja kehittää ratkaisuja säätövoiman lisäämiseen. Näitä ovat esimerkiksi uusilla polttoaineilla toimivat voimalaitokset sekä energian varastointi (esimerkiksi ammoniakki ja vety).


Päivitetty 8.3.2024 12:32:48

Päivitetty 8.3.2024 12:31:17


[ Vastaa viestiin ]