Kirjoittaja: Nysse-Setä (5.12.2023 8:31:14) Sijoittaminen yleinen

Otsikko: Näin Nokia kertoi Pohjois-Amerikan vaikeuksista jo lokakuussa


Näin Nokia kertoi Pohjois-Amerikan vaikeuksista jo lokakuussa
5.12.2023 08:21päivitetty 5.12.2023 08:23

Osavuosikatsaus
Pörssi
Verkkolaitteet

Lisää markkinaosuuksia. Toimitusjohtaja Pekka Lundmark muistuttaa, että Nokia on kasvattanut matkapuhelinverkkojen markkinaosuuksia seitsemän vuosineljännestä.Kuva: Karoliina Vuorenmäki
Nokia käänsi kulukuurissa nupit kaakkoon.
Lukuaika noin 4 min

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 20. lokakuuta 2023. Julkaisemme sen nyt uudelleen, kun Ericsson nokitti Nokian kilpailussa uudesta sopimuksesta Yhdysvaltain suurimman teleoperaattorin AT&T:n kanssa. Amerikkalaisoperaattorin ratkaisu laskee Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihtoa.

Verkkolaiteyhtiö Nokian kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto oli pettymys sijoittajien lisäksi työntekijöille. Yhtiö aloitti kolmivuotisen kulukuurin, kun edelliset muutosneuvottelut olivat juuri päättyneet.

Nokian liikevaihto laski 20 prosenttia 4,98 miljardiin euroon, kun se viime vuonna oli vastaavaan aikaan oli 6,24 miljardia euroa. Tämä yllätti analyytikotkin. Factsetin 20 analyytikon konsensusennuste liikevaihdolle oli 5,66 miljardia euroa.

Liikevaihdon laskun taustalla on operaattoreiden investointien hidastuminen, joka on jatkunut kesästä saakka.

Nokia antoi heinäkuussa tulosvaroituksen, jonka mukaan korkea inflaatio ja nousevat korot vaikuttavat asiakkaiden ostosuunnitelmiin. Osa asiakasprojekteista on siirtymässä vuodelle 2024 varsinkin Pohjois-Amerikassa.

Ennustus toteutui.

”Kaikkein vakavin tilanne on Pohjois-Amerikan markkinoilla, joka on hyvin kriittinen kokonaiskannattavuuden kannalta. Liikevaihto Pohjois-Amerikassa tippui tällä neljänneksellä vertailukauteen peräti 40 prosenttia. 40 prosentin pudotus oli myöskin toisella neljänneksellä”, toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoi lokakuussa.

Suurimman laskun neljästä liiketoiminta-alueesta toi Matkapuhelinverkot-liiketoiminta. Liikevaihto laski jo toisella vuosineljänneksellä, nyt se laski 19 prosenttia vuotta aiemmasta. Sitä vauhditti Pohjois-Amerikan lisäksi 5g-käyttöönottojen hidastuminen Intiassa.

Hidastuneet investoinnit ja alentuneet varastotasot laskivat Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaa 14 prosenttia.

Tämä ei ole vain Nokian ongelma. Verkkojen luvut ovat lähellä ruotsalaista kilpailijaa. Ericssonin verkkoyksikön liikevaihto laski kolmannella vuosineljänneksellä 16 prosenttia, ja Pohjois-Amerikka rytisi 60 prosenttia.

Vaikka myynti sakkaa, nousua on hyvä odotella.

”Me olemme itse asiassa matkapuhelinverkoissa viimeiset seitsemän neljännestä kasvattaneet markkinaosuuksia”, Lundmark kertoo.

Teknologia-liiketoimintayksikön liikevaihto tippui 15 prosenttia 258 miljoonaan euroon. Taustalla on Oppon ja Vivon väliset patenttikiistat, joiden yhtiö odottaa ratkeavan loppuvuonna.

”Kannattavuus pysyi kohtuullisella tasolla. Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli 8,5 prosenttia, vaikka heikentynyt markkinatilanne vaikutti merkittävästi liikevaihtoon.”

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto heikkeni 424 miljoonaan euroon 658 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden odotuksissa oli 543 miljoonaan euron liikevoitto.
Miljardin säästöt

Lundmark kertoo, että pilvilaskenta ja tekoäly eivät lunasta niille asetettuja odotuksia ilman laajoja investointeja tietoliikenneverkkoihin. Verkoilta vaaditaan yhä edistyksellisempiä ominaisuuksia.

”On vain ajan kysymys, ennen kuin markkinat lähtevät uudestaan toipumaan. Dataliikenne verkoissa jatkaa 20–30 prosentin kasvuaan”, hän sanoo.

Noin neljännes matkapuhelintukiasemista Kiinan ulkopuolella on päivitetty 5g-keskitaajuuksille, jota tarvitaan verkkojen riittävän kapasiteetin takeeksi.

”Mahdollisuuksia keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä on vaikka kuinka. Koska markkinakäänteen aikataulu on epävarma, ryhdymme toimenpiteisiin kolmella eri tasolla”, Lundmark kertoo.

Neljästä liiketoimintayksiköistä tehdään nykyistä itsenäisempiä ja ketterämpiä. Organisaatiota yksinkertaistetaan. Kullekin liiketoimintaryhmälle tulee jatkossa oma myyntiorganisaatio.

Kulusäästöissä Lundmark viittaa erityisesti Pohjois-Amerikan markkinan erittäin voimakkaan putoamiseen.

”Kannattavuuden varmistamiseksi alennamme kulurakennetta siten, että pyrimme saavuttamaan vuositasolla 800–1 200 miljoonan euron kustannussäästöt kolmen vuoden kuluessa.”
Eurooppa työllistää eniten

Tämä tarkoittaa massiivisia henkilöstövähennyksiä.

Yhtiöllä on nyt 86 000 työntekijää. Järjestelyn jälkeen työntekijöitä olisi 72 000–77 000. Vähennystä tulisi siis 9 000–14 000 henkilöä.

Lundmarkin mukaan lopullinen vähennystarve riippuu markkinatilanteesta.

Suomessa vähennystarve on 447 henkilöä. Se koskee kaikkia toimipaikkoja Oulun tehdasta lukuun ottamatta.

”Haluan painottaa, että aiomme tässä kaikessa turvata teknologiajohtajuuden ja riittävät resurssit tutkimus- ja kehitystyötön. Niitä ei lähdetä tässä missään tapauksessa suhraamaan”, Lundmark sanoo.

Ohjelma käynnistetään nopeasti, jolloin 400 miljoonan säästöt saataisiin vuonna 2024 ja 300 miljoonan säästöt vuonna 2025.

”Uusi organisaatio astuu voimaan ensi vuoden alusta”, Lundmark kertoo.

Lundmark olettaa, että heikosta markkinasta huolimatta nähdään tyypillinen kausivaihtelu vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä. Liikevaihto on silloin tyypillisesti ollut 20–25 prosenttia kolmatta vuosineljännestä korkeampi.

Yhtiö ohjeistaa koko vuoden liikevaihdon olevan 23,2–24,6 miljardin euron välillä ja vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin 11,5–13,0 prosenttia.
FAKTA

Nokia
Hyvää

5g-potentiaalia riittää ja matkapuhelinverkkojen markkinaosuus on kasvanut. Pilvi- ja verkkopalvelut ja Yritysasiakasliiketoiminta vakaita.
Huonoa

Liikevaihto Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa laskussa. Matkapuhelinverkot Pohjois-Amerikassa ja niiden kannattavuus Intiassa.
Nokia 1.7.-30.9.2023
7/23-9/23 7/22-9/22
Liikevaihto 4 982,00 6 241,00
Liiketulos 424,00 658,00
Liiketulos, % 8,5 10,5
Tulos rahoituserien jälkeen 384,00 667,00
Tulos/osake, eur 0,05 0,10
Omavaraisuusaste, % 52,7 46,2
Tulosluvut on oikaistu kertaeristä. Lähde: Alma Talent Tietopalvelut

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nain-nokia-kertoi-pohjois-amerikan-vaikeuksista-jo-lokakuussa/352a7cf8-cc68-47f0-8509-3bd528d694b6


[ Vastaa viestiin ]